Ομιλία για το ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΚΟΥΦΑ ως εμπνευστή και πρωτεργάτη της ΦΙΛΙΚΉΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ

Ανοικτή πρόσκληση προς όλους απευθύνει ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης, ο Σκουφάς ,εν όψει της επετείου της Εθνικής εορτής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στην πνευματική στέγη του συλλόγου την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 20.00, από την Φιλόλογο κυρία Ροδούλα Χατζηστεφανίδου με θέμα:
«Ο Αρτινός Νικόλαος Σκουφάς ως εμπνευστής και πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας».
Η ομιλία θα διανθιστεί από κείμενα της Επανάστασης του 1821, που θα αναγνωστούν από μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του συλλόγου καθώς και από την Φιλαρμονική του συλλόγου που θα εκτελέσει μουσικά κομμάτια συνυφασμένα με την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Νικόλαος Σκουφάς γέννημα θρέμμα του Κομποτίου Άρτας , συνέβαλε τα μέγιστα στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μέσω της Ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας και πρωτοστάτησε στην προώθηση της ιδέας για την έναρξη ένοπλου αγώνα, εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και στην διεκδίκηση της Εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Νικόλαος Σκουφάς ήταν ένας από τους τρείς ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας (1814) και η συμβολή του στην προετοιμασία της Επανάστασης ήταν καθοριστική παρά τον πρόωρο θάνατό του. Γεννήθηκε στο Κομπότι της Άρτας το 1779. Ακολούθησε το μεταναστευτικό εμπορικό ρεύμα των Ηπειρωτών και έτσι βρέθηκε στη Ρωσία όπου συνέχισε την εμπορική του δραστηριότητα.

Το 1813 γνωρίστηκε με τον Εμμ. Ξάνθο και τον Αθ. Τσακάλωφ που βρίσκονταν στην Οδησσό και εκεί συνέλαβαν την ιδέα της σύστασης της Φιλικής Εταιρείας, την οποία ίδρυσαν το καλοκαίρι του 1814. Ο Σκουφάς έλαβε το συνθηματικό ΑΓ στην ηγεσία της Εταιρείας. Αμέσως μετά την ίδρυσή της, ο Σκουφάς και ο Τσακάλωφ πήγαν στη Μόσχα για επαγγελματικούς λόγους και εκεί τελειοποίησαν το τυπικό της κατήχησης μελών ενώ ξεκίνησαν τις πρώτες μυήσεις. Από τους πρώτους που μύησε ο Σκουφάς ήταν ο Γεώργιος Σέκερης, μικρότερος αδελφός του μεγαλέμπορου Παναγιώτη Σέκερη, και ο μεγαλέμπορος της Φιλιππούπολης Αντώνιος Κομιζόπουλος. Η μύηση του ευκατάστατου Σέκερη δημιούργησε ελπίδες για την εξάπλωση και την πρόοδο της Εταιρείας. Ο Σκουφάς προσπαθούσε να μυήσει πλούσιους Έλληνες της διασποράς παρά την αρχική δυσπιστία που αντιμετώπιζε. Αναμεσά στους μυημένους ήταν και οι Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Άνθιμος Γαζής και Νικόλαος Γαλάτης. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν πτόησαν τους ιδρυτές και τότε ο Σκουφάς πρότεινε να μεταφερθεί η έδρα της Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη (1818), με σκοπό το κέντρο της Εταιρείας να βρίσκεται εγγύτερα προς τον τόπο διεξαγωγής της Επανάστασης. Δική του ιδέα ήταν επίσης να διαδώσουν ότι ο Ιω. Καποδίστριας και ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ ήταν μέλη της Ανώτατης Αρχής ώστε να ξεπεραστούν οι καχυποψίες.