«Ουδέν κακόν αμιγές καλού»

Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΩΛΑ

Εξ υπαρχής της ανθρώπινης ζωής ταλάνισαν πολλές επάρατες κακουχίες και φονικές λοιμώδεις ασθένειες. Όλα αυτά ήταν και είναι τα αίτια εξαφάνισης γενεών ανθρώπων ανά τον κόσμο (λέπρα, τύφος, πολυομελίτιδα, χολέρα, ελονοσία, κίτρινος πυρετός). Έτσι και σήμερα παρουσιάστηκε ο COVID-19, Κορωνοϊός, αμφισβητούμενης προέλευσης ή αυθύπαρκτoς ή επιστημονικός κατασκευασμένος. Ασθένεια που θερίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Θεώρηση μου είναι η επικράτηση διακρατικής συνεννόησης καταπολέμησης της σφαδάζουσας πανδημίας. Όπως επίσης και η επιστημονική σύμπραξη απ’ όλον τον κόσμο για την εύρεση του εμβολίου. Βλέπουμε να δίνεται η ευκαιρία για την υγιεινή πρόληψη και προετοιμασία για την αποφυγή μελλοντικής εμφάνισης παρόμοιας ασθένειας. Απόρροια είναι η αλλαγή νοοτροπίας με αποβολή την εχθρική εμπάθεια μεταξύ των κρατών, η ανάδειξη της υπερβολικής προσφοράς όλων των ασχολουμένων με την ιατρική περίθαλψη, η νέα εφαρμογή διδασκαλίας που απαιτεί από τους δασκάλους σύγχρονους μεθόδους μάθησης. Όμως η τηλεκπαίδευση βρήκε προ απροόπτου τα συμβαλλόμενα μέρη διότι η ακρίβεια των ηλεκτρονικών συσκευών αφήνει πολλούς ιδίως μαθητές απ’ έξω, κάνοντας την μορφή αυτής σχεδόν απλησίαστη.

Είναι μοιραία η λειψή μόρφωση και κατά συνέπεια σ’ όλα τα επίπεδα μετά. Και, αλλάζει προς την πρόοδο ή συμπεριφορά των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Γι’ αυτό όλοι μας χρειάζεται να επιδείξουμε υπακοή στα μέτρα της πατρίδας, δύναμη, υπομονή για να αποφευχθεί η επελθούσα κρίσιμη κατάσταση, που βιώνει όλος ο πλανήτης. Άξιον απορίας είναι ότι έπρεπε να εμφανιστεί η τωρινή πανδημία για να αλλάζουμε μορφές εκπαίδευσης, συμπεριφοράς και συναισθηματικής επικράτησης ανάμεσα στους λαούς της γης, και όπως έλεγαν οι Λατίνοι miserabile viae (δια της δυστυχισμένης οδού);

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης