Ο Γιώργος Στύλιος στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μίλησε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως η ίδρυση και η λειτουργία στη Χώρα μας παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων αποτελεί τομή. Μια μεταρρύθμιση που απελευθερώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας από τα δεσμά του κρατισμού.

Ενός κρατισμού που όπως τόνισε: «Ζημίωσε την Παιδεία μας. Έστειλε πολλούς Νέους μας μακριά από την Πατρίδα τους, μερικές φορές, μάλιστα, σε αμφιβόλου ποιότητας Πανεπιστήμια. Οδήγησε σε οικονομική αιμορραγία χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και στέρησε τη δυνατότητα από την Ελλάδα -μια χώρα που ο πολιτισμός και η Παιδεία είναι συνώνυμο της Ιστορίας της- να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε δε πως για χρόνια συντεχνιακές ομάδες, κρατούσαν το Πανεπιστήμιο καθηλωμένο στον κομματισμό, τη φοβικότητα και τον αναχρονισμό. Μια στρέβλωση που το νομοσχέδιο θεραπεύει δημιουργώντας μη-κρατικά Πανεπιστήμια με σχέδιο και εγγυήσεις ποιότητας. Αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους.

Με αυστηρούς κανόνες και εποπτεία τεσσάρων διαφορετικών θεσμοθετημένων φορέων της Χώρας. Εξασφαλίζοντας πως στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν ιδρύματα υψηλού επιπέδου και «Όχι πανεπιστήμια του ενός ορόφου»! Κάνοντας πράξη τον στόχο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό Κόμβο Εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας ο κ. Στύλιος σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι ένα Παγκόσμιο Brand-name». Προσθέτοντας πως η «Ιστορία, το υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκό προσωπικό, η ασφάλεια, οι σύγχρονες υποδομές και το Κράτος Δικαίου αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σπάζοντας το αναχρονιστικό και αντι-παραγωγικό μονοπώλιο του Κρατισμού».

Η ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί πράξη που θα προσελκύσει χιλιάδες ξένους φοιτητές στην Ελλάδα. Θα ενισχύσει την οικονομία μας, με ξένο συνάλλαγμα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και στην υπόλοιπη οικονομία. Ενώ θα βάλει τέλος και στη φυγή των παιδιών μας στο εξωτερικό, των χιλιάδων Ελλήνων. Δίνοντας τους την επιλογή να σπουδάζουν στον τόπο τους και απελευθερώνοντας τις οικογένειές τους από ένα δυσβάστακτο κόστος.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως θα δημιουργηθούν δεκάδες νέες ακαδημαϊκές θέσεις εργασίας. Προσφέροντας την ευκαιρία σε κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στην Πατρίδα τους.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Στύλιος υπογράμμισε πως στην εποχή μας: «η Παιδεία και η Εκπαίδευση δεν είναι στατικές. Τα επόμενα 20 χρόνια θα παραχθεί περισσότερη γνώση από ότι τα προηγούμενα 2000 χρόνια»

Μπροστά στις συστημικές αλλαγές του παγκόσμιου παραγωγικού μοντέλου, οφείλουμε να δείξουμε άμεσα αντανακλαστικά. Να επενδύσουμε στο μέλλον. Να βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις.Να είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς. Να είμαστε αντάξιοι της κληρονομίας μας.

Σημειώνοντας πως ανήκει στη γενιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα και που πρώτη είπε «ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν μονοπώλια στην Παιδεία» και «ότι μια κοινωνία ανοικτών οριζόντων και πολλαπλών επιλογών είναι μια κοινωνία καλύτερη για όλους μας». Καταλήγοντας πως για αυτή τη γενιά που πέτυχε να εντάξει τη συγκεκριμένη πρότασή στον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας και να τη θέσει στο δημόσιο διάλογο, η σημερινή μέρα -απελευθέρωσης του ελληνικού πανεπιστημίου αποτελεί μία μεγάλη νίκη.