Ο Χρήστος Γκόκας για τα προβλήματα των μελισσοκόμων της Άρτας

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, και Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μελιού της Άρτας αλλά και ολόκληρης της χώρας, και τα μέτρα που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη του κλάδου της Μελισσοκομίας.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας, μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στο μελισσοκομικό κλάδο, και στους παραγωγούς της, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πικρή την χρονιά που πέρασε, έχουν φθάσει σε απόγνωση, και χαρακτηριστικά τονίζει“… οι παραγωγοί μελιού εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφού αντιμετωπίζουν, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για την επιβίωσή τους, αλλά και για το μέλλον της παραγωγής και της συνέχισης της δραστηριότητας σ’ αυτό τον κλάδο. Η μείωση στα εισοδήματα είναι μεγάλη…”

Επίσης, σημειώνει ότι πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, το πολύ μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της Μελισσοκομίας, οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη δραματική μείωση του τουρισμού και το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης, τη μείωση της πώλησης και της κατανάλωσης Ελληνικού μελιού, παράλληλα με την αυξημένη εισαγωγή φθηνού μελιού, αλλά και τη συνεχιζόμενη παράνομη Ελληνοποίηση, που παρά τη θεσμοθέτηση σχετικών διατάξεων, έστω και με ελλείψεις, αυτές δεν προχώρησαν σε εφαρμογή. Ενώ υπογραμμίζει ότι και η διαδικασία το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο παρουσιάζει προβλήματα και καθυστερεί, πέραν των βελτιώσεων που απαιτούνται με τη συμμετοχή και του ίδιου του κλάδου των παραγωγών μελιού.

Τονίζει δε, ότι με δεδομένη την ανάγκη για οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση του κλάδου της Μελισσοκομίας, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μελιού της Άρτας αλλά και σε όλη τη χώρα, ποιός είναι ο προγραμματισμός και ποιές οι προθέσεις για την ουσιαστική και συνολική ενίσχυση του κλάδου της μελισσοκομίας, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και της παραγωγής μέσα από χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, και τέλος σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαμόρφωση, τη βελτίωση αλλά και την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για βασικά ζητήματα του κλάδου, όπως οι παράνομες Ελληνοποιήσεις, το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το Ελληνικό σήμα στο μέλι και άλλα.