Ο  Χρήστος Γκόκας στη Βουλή για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το νέο καθεστώς «Ίδρυσης και Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων» τόνισε ότι στο Νομοσχέδιο, υπάρχουν θετικά βήματα, όμως υπάρχουν και παραλείψεις και ασάφειες, και υπενθύμισε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία παρά τον σκοπό της , να απλοποιήσει, να διευκολύνει και να νομιμοποιήσει τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, για να μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα διάφορα κοινοτικά και εθνικά Προγράμματα, στην ουσία έμεινε ανεφάρμοστη, αφού μόλις το 20% περίπου (κυρίως μεγάλες μονάδες) εντάχθηκε σε αυτά.

Ειδικότερα, ανέδειξε ορισμένα προβληματικά και ελλιπή σημεία του Νομοσχεδίου , όπως για το ζήτημα των πρόχειρων εγκαταστάσεων που συνδέονται με το τρόπο που παραδοσιακά ασκήθηκε η κτηνοτροφική δραστηριότητα και πρέπει κάποια στιγμή οριστικά να λυθεί. Τα πρόχειρα καταλύματα, αποτελούν το 60% και πλέον των κτηνοτροφικών μονάδων, και δεν μπορούν να παραμένουν εντός ενός θολού θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά για παράδειγμα το εμβαδόν ή το ύψος τους.

Σημείωσε ότι απουσιάζει μια διάταξη που να υποστηρίζει την κατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων παραδοσιακού τύπου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Νομοσχέδιο αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα στην έκδοση άδειας ίδρυσης για εγκαταστάσεις εντός κοινοτήτων, που χαρακτηρίζονται ορεινές, ενώ δίνει λύσεις, καλώς βέβαια, στις νησιωτικές.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα μείζονα όμως προβλήματα για την κτηνοτροφία, και κατ’ επέκταση για το σύνολο του αγροτικού κόσμου βρίσκονται αλλού και χαρακτηριστικά ανέφερε «…Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Για ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, αγροεφόδια, σπόρους, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, που καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όπως επίσης δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης των κτηνοτρόφων και παραγωγών. Οι όποιες αυξήσεις σε τιμές, όπως το γάλα, δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής…»

Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε κτηνοτρόφους, αγρότες,  αντλιοστάσια, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και για κάθε μονάδα, να μπορούν να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά με ανάλογη επιχορήγηση.

Στην Άρτα

Ιδιαίτερη όμως Αναφορά έκανε για τα προβλήματα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών στην  Άρτα, τονίζοντας ότι: «Αλλά κ. Υπουργοί θα πρέπει να υπάρχουν Ηλεκτρικά Δίκτυα. Η περιφέρεια μου, η Άρτα, έχει σχεδόν μια δεκαετία κορεσμένο Δίκτυο. Παρά τις εξαγγελίες για κατασκευή το 2020, δεν ξεκίνησε καν η εγκατάσταση Υποσταθμού στο ΚΥΤ Αράχθου, όπως και από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα για αυτό το έργο. Με αποτέλεσμα τον άνισο ανταγωνισμό για τις παραγωγικές επιχειρήσεις της Άρτας, αλλά και την έλλειψη της αντίστοιχης οικονομικής δραστηριότητας με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Μονάδων και των παράλληλων δράσεων και δραστηριοτήτων για να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα.»

Καμία ενίσχυση στην πτηνοτροφία

Και συνέχισε επισημαίνοντας, και αναφερόμενος και πάλι στην Άρτα, ότι « … Για τον Πρωτογενή Τομέα απουσιάζουν οι ενισχύσεις στα πλαίσια των μέτρων στήριξης από την πανδημία, εκτός κάποιων εξαιρέσεων μικρών ενισχύσεων, αλλά και οι προβλέψεις για χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα (Ταμείο Ανάκαμψης, ΚΑΠ κ.λπ.) είναι απογοητευτικές… Όπως ο κλάδος της Πτηνοτροφίας. Κανένας πτηνοτρόφος όπως γνωρίζω από την Άρτα, δεν πήρε καμία ενίσχυση όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ούτε οι μεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν κάποια ιδιαίτερη στήριξη, ενώ μερικές, όπως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας λόγω ειδικότερων προβλημάτων, δεν είχαν καμία βοήθεια ή διευκόλυνση μέχρι στιγμής. Όλοι οι κλάδοι του Πρωτογενή Τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ., έχουν πλέον συσσωρευμένα προβλήματα…»

Υπογράμμισε ότι είναι αρνητική η πρόβλεψη για παράταση της καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό την άνοιξη του 2021 και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όπως για την Άρτα, όπου υπάρχει 80-100% ακαρπία στην ελιά και 40-50% στα εσπεριδοειδή από τον παγετό την Άνοιξη, και δεν υπάρχει, ακόμα, φως στον ορίζοντα.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αγροτικός κόσμος της χώρας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές, αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα προβλήματα και η Πολιτεία δείχνει να μην αφουγκράζεται την μεγάλη αγωνία και την απόγνωσή τους.