Πηνελόπη Κουρτζή «Το πριγκιπότο»

Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

1907. Το πανέμορφο ξενοδοχείο της Κηφισιάς απέκτησε οικόσημο. Ήταν μαύρο με χρυσό, φτιαγμένο από καλλιτέχνη. Η τεράστια ταμπέλα-πίνακας του πολυτελέστατου ξενοδοχείου της Κηφισιάς έχει όμως ένα λάθος,αντί Πριγκιπάτο έγραφε Πριγκιπότο. Ήταν ένα λάθος του ισπανού ζωγράφου. Πόση από τη ζωή και τα όνειρά της Κλημεντίνης δεν είχε κλείσει μέσα της αυτή η ταμπέλα; Αυτό το Α του Πριγκιπάτου που έγινε Ο δεν ήταν τυχαίο… Μοιραίο ήταν!!
Το ξενοδοχείο Πριγκιπότο της Κλημεντίνης σύντομα γίνεται θρύλος. Είναι ένα πραγματικό παλάτι με σαράντα δύο πολυτελή δωμάτια και με μια τεράστια αίθουσα για χορούς και συνεστιάσεις.

Δύο φίλες η Αμάντα Θεοφίλου και η Κλημεντίνη Στάινμπεργκ, δύο πλουσιοκόριτσα, από το 1878 έως το 1898, περνούν μαζί τα καλοκαίρια τους, από μικρά κορίτσια στην Κέρκυρα. Στην περιοχή Πριγκηπάτο της Κέρκυρας, μοιράζονται τα μυστικά και τα όνειρά τους. Εκεί στο ύψωμα του Πριγκιπάτου, η Κλημεντίνη ονειρεύεται να την βοηθήσει οικονομικά ο πατέρας της να κάνει ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα και η Αμάντα ονειρεύεται την επιστροφή μιας αγάπης της. Αυτά ονειρεύεται η Κλημεντίνη και όχι τον έρωτα. Ο έρωτας είχε βρει τη θέση του,και ήταν ισχυρή, στην άμαξα του Αλέξιου και στην καρδιά της Αμάντας, που ολοένα και παρασυρόταν από το πάθος της ηλικίας της. Ένας έρωτας μοναδικός.
Η Αμάντα Θεοφίλου είναι τρελά ερωτευμένη με τον Αλέξιο Φον Έσελ Κασέλ,δεύτερο ξάδελφο του βασιλιά Γεώργιου. Όμως όλα δεν πάνε κατ΄ευχήν,διότι ο Αλέξιος φεύγει για σπουδές στο Παρίσι.Γρήγορα τα γράμματά του προς την αγαπημένη του Αμάντα,άρχισαν να αραιώνουν. Η Αμάντα φοβόταν ότι δε θα τον ξανάβλεπε ποτέ στη ζωή της τον Αλέξιο. Ήταν τελικά ένας βαθύς και ανέλπιδος έρωτας. Η Αμάντα θύμωσε πολύ. Και με την πρώτη ευκαιρία, αρραβωνιάζεται τον γιατρό Ισίδωρο Μωραϊτη.
Ο θυμός του έρωτα μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Ο θυμός του έρωτα είναι απρόβλεπτος, αυτόφωτος και ασυγκράτητος…

Η φήμη του ξενοδοχείου Πριγκιπότο αμαυρώνεται από ένα στυγερό έγκλημα που γίνεται στην είσοδο του ξενοδοχείου. Η γυναίκα του Αλέξιου, η Σύλβια φον Έσελ Κασέλ, βρίσκεται μαχαιρωμένη.Από τον λαιμό της ξεκινούσε μια μεγάλη μαχαιριά,απ΄ όπου ανέβλυζε κόκκινο αίμα,πάνω στο λευκό χιόνι, κοντά στην ταμπέλα του Πριγκιπότο. Ποιος να θέλει το κακό της Σύλβια; Οι πελάτες του ξενοδοχείου φεύγουν σιγά σιγά όλοι και δεν ξαναεπιστρέφουν.Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή της ξενοδοχιακής επιχείρησης. Ένα αριστούργημα με άδειες κλίνες και μοσχομυριστά σεντόνια. Όλη η ζωή και τα όνειρα της Κλημεντίνης διαλύθηκαν μέσα σε μία νύχτα, εκείνη την καταραμένη νύχτα,που έγινε η δολοφονία…

Πρέπει να φοβόμαστε τον θυμό του έρωτα;
Ο θυμός του έρωτα θα γίνει καημός του έρωτα;
Ο θυμός του έρωτα μετατρέπεται σε πάθος;
Είναι ο έρωτας πιο ανίσχυρος από τον χρόνο;
Ποιο ήταν το παράνομο ζευγάρι του Πριγκιπότο;
Ποιοι ήταν οι ερωτευμένοι εραστές;
Ποιος έρωτας έγινε μίασμα;
Τι ήταν ο χορός της φωτογραφίας;
Θα επιστρέψει τελικά ο Αλέξιος;
Ποιος σκότωσε την Σύλβια και γιατί;
Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Κηφισιά της μπελ επόκ. Μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Διαβάστε το.

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της. Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ – ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΡΙΖΩΣΕ Η ΑΓΑΠΗ και ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ.

Εκδόσεις Ψυχογιός 2018 σελ. 394