Όχι Σύμπραξη αλλά… Συνεργασία!!!

Με άλλο μοντέλο θα κυβερνούν οι νέοι δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία…

Τι παίζεται στους Δήμους της Ηπείρου

Ολοκληρώνονται οι ορκωμοσίες

Με ένα νέο μοντέλο, αυτό της συγκεκαλυμμένης σύμπραξης, που το ονομάτισαν «συνεργασία για το καλό… του Δήμου ή της Περιφέρειας», υπερβαίνουν την απλή αναλογική του Σκουρλέτη, παρακάμπτουν το νόμο Θεοδωρικάκου, που βάζει ασφυκτικά πλαίσια στις συνεργασίες και επιτυγχάνουν την πολυπόθητη κυβερνησιμότητα, οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία στα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια.

Και τούτο επειδή στην έκδοση Εγκυκλίου για την εφαρμογή των συμπράξεων Παρατάξεων στους Δήμους, που προχώρησαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.κ. Π.Θεοδωρικάκος και Θ.Λιβάνιος σημειώνουν πως με σκοπό την αποτροπή της “αδυναμίας διοίκησης και της ακυβερνησίας” των Δήμων και, κατ’ ακολουθία, την εξασφάλιση της “απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων” τους προβλέφθηκε η δυνατότητα σύμπραξης δύο ή περισσότερων δημοτικών Παρατάξεων, ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ότι η μία από αυτές είναι η Παράταξη του εκλεγέντος ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

Όμως στις διευκρινιστικές οδηγίες της εγκυκλίου, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως:
-Η σύμπραξη καταρτίζεται τυπικά διά Πρακτικού, το οποίο συνυπογράφεται τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε μίας από τις συμπράττουσες Παρατάξεις, ενώ υποβάλλεται προς επικύρωση ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ εντός της δημοτικής περιόδου στον Πρόεδρο του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, με μέριμνα του Δημάρχου.
-Μετά την επικύρωση του Πρακτικού, για να καταστεί ευχερής η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, οι Παρατάξεις που συμπράττουν λογίζονται ΑΝΕΚΚΛΗΤΩΣ για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου ως ΕΝΙΑΙΑ Παράταξη και ως η Παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος.

Τόσο το πρώτο, όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των εκλεγμένων της κάθε παράταξης, αλλά κυρίως το δεύτερο, όπου η παράταξη της μειοψηφίας που συμπράττει με εκείνη του Δημάρχου, «απορροφάται» από την Δημαρχιακή Παράταξη, αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τις κανονικές συμπράξεις.
Ουδείς επικεφαλής παράταξης, της μειοψηφίας, όπως δείχνουν τα πράγματα επιθυμεί μετά την «ενιαιοποίηση» των παρατάξεων, να βρεθεί, ως απλός δημοτικός (ή περιφερειακός) σύμβουλος μιας ενιαίας παράταξης, που τον πρώτο λόγο θα έχει ο Δήμαρχος (ή ο Περιφερειάρχης αντίστοιχα).

Κάντο όπως οι Πατούλης-Σγουρός
Τον δρόμο δείχνουν ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής, αλλά στον Β’ γύρο, άρα χωρίς την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας της Περιφέρειας Γιάννης Σγουρός, που αφού συναντήθηκαν συμφώνησαν να «παρακάμψουν» το νόμο Θεοδωρικάκου και αντί Σύμπραξης ανακοίνωσαν… Συνεργασία!!!
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, Σγουρός – Πατούλης συναντήθηκαν και συζήτησαν για την κυβερνησιμότητα στην Περιφέρεια Αττικής, όπου «συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων», αλλά «Δεν θα γίνει χρήση του νέου νόμου της κυβέρνησης για συγχώνευση παρατάξεων».

Πιο συγκεκριμένα, τον τρόπο διασφάλισης της κυβερνησιμότητας της Περιφέρειας Αττικής ώστε να μην προκληθούν επικίνδυνα αδιέξοδα και να μπουν σε τροχιά επίλυσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας, συζήτησαν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Γ. Σγουρός.

Με οδηγό την «αγάπη για τον τόπο»
Κατά τη πρώτη αυτή συνάντηση που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε σε γόνιμο και εποικοδομητικό κλίμα στα γραφεία των Παρατάξεων στην Περιφέρεια, συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων για το καλό των πολιτών της Αττικής, χωρίς ωστόσο κανενός είδους ανταλλάγματα ή δεσμεύσεις. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν επιμέρους θεματικές συζητήσεις και συναντήσεις ανάμεσα σε στελέχη των δύο παρατάξεων.
Ο Γ. Σγουρός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εφαρμογής του άρθρου 1 του πρόσφατου νόμου 4623/2019 περί σύμπραξης παρατάξεων, τονίζοντας ότι «Οδηγός των αποφάσεών μας είναι η αγάπη μας για τον θεσμό και την Αττική και η ανταπόδοση της εμπιστοσύνης προς τους χιλιάδες συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους ως μία παράταξη ανεξάρτητη στην πράξη που ενεργεί για το συμφέρον των πολιτών της Αττικής και μόνον αυτό».

Το συμφέρον του πολίτη
Με οδηγό λοιπόν, το συμφέρον του πολίτη, ο Γιάννης Σγουρός θα «συμπράξει» άτυπα και θα «συνδιοικήσει» την Περιφέρεια Αττικής με τον Γ. Πατούλη, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένος μέσα από θεσμικές διαδικασίες, να «απολογείται» στους πολίτες, για πράξεις και παραλείψεις, του Περιφερειάρχη.
Τον δρόμο αυτό των «πρωτοπόρων» Πατούλη-Σγουρού, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι Δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία.

Στην Άρτα
Στον Δήμο Αρταίων, ο εκλεγμένος Δήμαρχος στον Β’ γύρο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο 12 έδρες από τις 33.
Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, η παράταξη της Τζένης Ταπραντζή θεωρείται απίθανο να συμπράξει, με τον Χρ. Τσιρογιάννη, ενώ και ο Γιώργος Μπαλάγκας επικεφαλής της παράταξης που έχει 5 συμβούλους απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή με την μόνη παράταξη, που μπορεί να συνεργαστεί «για το συμφέρον των πολιτών της Άρτας» ο Χρ. Τσιρογιάννης, είναι με την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του Ι. Παπαλέξη, που διαθέτει 5 έδρες. Ο Ι. Παπαλέξης, σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον θα συνεργαστεί με τον Χρ. Τσιρογιάννη, ενώ ακούγεται πως θα εκμεταλλευτεί το νόμο Θεοδωρικάκου, σε συνδυασμό με όσα απέμειναν από το νόμο Σκουρλέτη για να αναλάβει κάποιος εκ των συμβούλων του, μία θέση Αντιδημάρχου.

Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο νέος δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, έχει 7 από τις 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως φάνηκε από την ορκωμοσία, θα υπάρξει συνεργασία με την παράταξη Σκαλτσογιάννη, που έχει 5 έδρες και ο οποίος δήλωσε πως «θα ψηφίζει ότι καλό για τον τόπο».
Στο Δήμο Ν. Σκουφά η Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση έχει τις 12 έδρες από τις 27 του Δημοτικού Συμβουλίου και όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει το δρόμο της συνεργασίας με την παράταξη του Κοσμά Βούλγαρη που έχει 5 έδρες.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Στο νομό Ιωαννίνων τα πράγματα έχουν ως εξής.
Στον μεγάλο Δήμο Ιωαννιτών Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Μωυσής Ελισάφ, στον β’ γύρο, ενώ στον α’ γύρο πήρε 23,82% και 11 έδρες. Οι υπόλοιπες κατανέμονται στους Θ. Μπέγκα (30,62%) και 14 έδρες, Καλογιάννη Τατιάνα 9, Γκόντας Νικόλαος 5, Νάτσης Λάζαρος 2, Μπαρτζώκας Αρης 2, Τσουμάνη Όλυ 1, Πατσούρας Χρήστος 1. Οι προσπάθειες για συνεργασία Ελισάφ-Μπέγκα, δεν στέφθηκαν με επιτυχία μέχρι σήμερα.
Δήμος Δωδώνης: ο Χρ. Ντακαλέτσης που επανεξελέγη δήμαρχος έχει 10 από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου , 10 έχει ο Κ. Κατσανάκης και 1 ο Τ.Τόκας.
Δήμος Ζαγορίου: νέος δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος με 7 από τις 17 έδρες. Με 5 έδρες οι Σπ. Βασιλείου και Λ. Τσουμάνης.

Δήμος Ζίτσας: ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος έχει 13 από τις 27 έδρες. Ακολουθούν Β. Γαρδίκος με 11, ο Γ. Λωρίδας με 2 και Γ. Ζιάκκας με 1 έδρα.
Δήμος Κόνιτσας: ο Δήμαρχο ς Ν. Έξαρχος έχει 7 από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολουθούν Ανδ.ς Παπασπύρου με 8, ο Β. Σπανός 5, Δ. Σδούκος 1 έδρα.
Δήμος Μετσόβου: ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας έχει 7 έδρες από τις 21, 5 έχει ο Σπ. Βασιλείου, 5 ο Θεόφ. Σούλτης και 4 ο Απ. Μπιτούνης.
Στη Θεσπρωτία και στο Δήμο Σουλίου ο νέος δήμαρχος Γ. Καραγιάννης έχει 7 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη Πρέβεζα και στο Δήμο Πρέβεζας ο νέος Δήμαρχος Νίκο Γεωργάκο έχει 8 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολουθούν ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης με 7 έδρες, Γεώργιος Νίτσας 5, Ευάγγελος Ροπόκης 4, Χρήστος Φονταράς 4, Σταύρος Αμάραντος 4, Μιχαήλ Γεωργούλης 1.

Δήμος Ζηρού: ο Νίκος Καλαντζής εξελέγη ξανά δήμαρχος έχει 13 έδρες, όσες και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης. Μία έδρα έχει ο Μενέλαος Γείτονας. Πληροφορίες θέλουν τις παρατάξεις Καλαντζή-Γιολδάση, οι επικεφαλής των οποίων είναι προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία, να τα έχουν βρεί «για το καλό του πολίτη» και θα συνεργαστούν.
Δήμος Πάργας: νέος δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς έχει 11 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολουθούν Νάστας Αντώνιος 8, Νάκιας Φώτιος 4, Καούρης Γεώργιος 3, Δέσκας Πέτρος 1.

Πότε θα διεξαχθούν οι Δημαιρεσίες σε Δήμους και Περιφέρειες
Ανάγκη για διευκρινήσεις, το πότε πρέπει να συγκληθούν τα νέα Δημοτικά Συμβούλια και να εκλέξουν το προεδρείο τους αλλά και την Οικονομική Επιτροπή καθώς και εκείνη της Ποιότητας Ζωής, σημειώνουν πως υπάρχει αιρετοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες.
Αιτία τα όσα αντικρουόμενα μεταξύ τους αναφέρουν ο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα και η σχετική « διευκρινιστική» εγκύκλιο που εξέδωσε …επ΄ αυτών.
Ενώ λοιπόν ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα ορίζει ξεκάθαρα την 8η Σεπτεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής και δεν αναφέρει καμία άλλη ημερομηνία , η ” διευκρινιστική” εγκύκλιος αναφέρει και την …1η Σεπτεμβρίου.

Γράφει συγκεκριμένα η εγκύκλιος 87 /20-8-2019 : « …Η διαδικασία εκλογής των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου για τη δημοτική περίοδο 2019 – 2023 λαμβάνει χώρα την Κυριακή 1 ή 8 Σεπτεμβρίου 2019 (έναρξη της δημοτικής περιόδου – πρώτη θητεία) …»
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι « εάν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο, κατά τη διαδικασία που περιγράφηκε ανωτέρω, ή εάν η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν διαπιστώθηκε απαρτία, η ανωτέρω διαδικασία επαναλαμβάνεται την Κυριακή 8 ή 15 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 π.μ., αναλόγως του αν η ως πρώτη ημερομηνία για την εκλογή του προεδρείου ορίστηκε η Κυριακή 1 ή 8 Σεπτεμβρίου» και «η επαναληπτική διαδικασία εκλογής λαμβάνει χώρα μόνο για τα μέλη του προεδρείου των οποίων η εκλογή δεν επιτεύχθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση».

Επίσης θέμα νομιμότητας εγείρεται και για την ημερομηνία πραγματοποίησης των Δημαιρεσιών αν έχουν ορισθεί για την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι την Πέμπτη , 30 του μηνός , δεν έχει πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία
Η σχετική πρόσκληση αναφέρει η ίδια εγκύκλιος « επιδίδεται ή κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο στους δημοτικούς συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει ότι η επίδοση ή η κοινοποίηση πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο την Τετάρτη 28 Αυγούστου ή την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, αναλόγως του αν η εκλογή του προεδρείου ορίζεται για την Κυριακή 1 ή 8 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα», υπογραμμίζει η εγκύκλιος.