Πως ψήφισαν οι Ηπειρώτες βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια ;

Πέρασε με 176 ψήφους το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τα «ναι», τα «όχι» και οι αποχές

«Ναι» από Γιώργο Στύλιο και Όλγα Γεροβασίλη

H Eλλάδα είναι εδώ και λίγα λεπτά η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών». Απείχαν από τη διαδικασία 46 βουλευτές.

Με τον νέο νόμο, όπως έχει διευκρινίσει ο εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, «εισήχθη η ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».
Ο νέος νόμος «προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών». Αντιθέτως, «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετη μητρότητα) στα ζευγάρια ανδρών».

«Ο στόχος επετεύχθη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ κατά του τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και το ΚΚΕ.
Η διαδικασία ωστόσο και η ψηφοφορία η ίδια δεν ήταν ανέφελη για τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν απώλειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στην ψηφοφορία. Για το κυβερνών κόμμα οι 106 βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν ένας αναμενόμενος αριθμός, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 21 καταψηφίσεις και 31 αποχές, με ορισμένους μάλιστα να αλλάζουν στάση την τελευταία στιγμή.
Από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν χθες 46 βουλευτές, επιλογή δηλωτική της στάσης τους στο νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, απείχαν από την ψηφοφορία 31 βουλευτές της. Από τους 31 της ΝΔ που απείχαν, οι 4 συμμετέχουν στην κυβέρνηση: ο υπουργός Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.

Αποχές υπήρχαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Από τη μία ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, με ανάρτησή του στο Facebook εξηγώντας τη διαφωνία του με την παρένθετη μητρότητα και διαχωρίζοντας τη θέση του από τις υπόλοιπες αποχές βουλευτών.
Και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες οι διαφωνίες εκφράστηκαν καθώς 11 βουλευτές επέλεξαν να μην παραστούν στην ψηφοφορία, έναντι 21 που υπερψήφισαν.
Απόντες ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν θα ψηφίσουν.

Τα «όχι» έφθασαν τα 77. Πέρα από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη που ψήφισαν «όχι», υπήρξαν και 21 «όχι» από τη ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν, ακόμη, οι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου.
«Παρών» ψήφισαν η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας) Μιχάλης Χουρδάκης.

Ηπειρώτες
Σε ότι αφορά τους Ηπειρώτες βουλευτές ψήφισαν «ΝΑΙ» από τη ΝΔ, οι Κων. Τασούλας (Ιωάννινα), ο Γιώργος Στύλιος (Άρτα) και ο Στ. Κυριάκης (Πρέβεζα), από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Όλγα Γεροβασίλη (Άρτα), Κώστας Μπάρκας (Πρέβεζα), η Μερόπη Τζούφη από τη Νέα Αριστερά (Γιάννενα) και ο Ιωάννης Τσίμαρης από το ΠΑΣΟΚ (Ιωάννινα).
«ΟΧΙ» ψήφισαν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας από τη ΝΔ (Θεσπρωτία) και ο Νικόλαος Έξαρχος από το ΚΚΕ (Γιάννενα).
Απείχε η Μαρία Κεφάλα από τη ΝΔ (Ιωάννινα).

Η λίστα με τα «όχι» 
Tα 20 όχι της ΝΔ: Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οι αποχές
ΝΔ 31: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.
ΠΑΣΟΚ 11: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.
Νέα Αριστερά 2: Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, Φερχάτ Οζγκιούρ.
ΣΥΡΙΖΑ 2: Όθων Ηλιόπουλος, Παύλος Πολάκης – Και ένα «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη