Σαφέστερη ιατρική ενημέρωση για την πανδημία

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Λιγότερη και σαφέστερη ιατρική ενημέρωση ζητεί ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, με άρθρο του στον ΕΤ της Κυριακής 3ης Ιανουαρίου (Σελίδα 7). Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει: «Στην πατρίδα μας ανακοινώνονται κρούσματα χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό των τεστ, δεν γνωρίζουμε τη μεταβολή της θετικότητας των τεστ ανά περιφέρεια, ούτε τους νέους νοσηλευόμενους ή διασωληνωμένους για κάθε ημέρα από τις επίσημες Αρχές». Και προσθέτει: «Ο πολίτης δέχεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο επιστημονικής πληροφορίας, που δεν μπορεί να αξιολογήσει, αλλά συχνά τη μετατρέπει εσφαλμένα σε γνώση, ή, ακόμα χειρότερα, σε ψυχαγωγικό θέαμα στις πολύωρες τηλεοπτικές εκπομπές».

Αυτή η έλλειψη σωστής ενημέρωσης – στην οποία φυσικά δεν ανήκει η καταιγιστική επικοινωνιακή ενημέρωση- ισχύει και για το εμβόλιο. Από τις σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού, χωρίς να έχει παρασυρθεί από τους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους, έχει τις λογικές επιφυλάξεις του. Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν με το εμβόλιο να αμυνθούν στον κορωνοϊό, έστω έως σήμερα, με βραδείς ρυθμούς λόγω της γραφειοκρατίας και της αδυναμίας ικανοποίησης της ζήτησης από την Pfizer- BioNtech, που πρώτη πήρε την άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αλλά τα ερωτήματα υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή πλην του αναφερθέντος εμβολίου, ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εμβόλια των εξής εταιρειών: Το σουηδικό – βρετανικό AstraZeneca – Oxford Univ, τα αμερικανικά Moderna, Novavax, Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό Sanofi-Pasteur & GSK, το γερμανικό Curevac, το ρωσικό και τα κινεζικά CanSino, Sinopharm, Sinovac (με τη σύμπραξη της βραζιλιάνικης εταιρείας Butantan) και το βιολογικό της Zhifei. Το καθένα έχει διαφορετική χημική – βιολογική σύνθεση. Αντιδρούν όλα το ίδιο στον κορωνοϊό; Το καθένα έχει επίσης διαφορετικό τρόπο φύλαξης και μεταφοράς. Οι τιμές τους, ανά εμβόλιο, είναι πολύ διαφορετικές. Του ρωσικού και των κινεζικών είναι πολύ χαμηλές, ενώ στα των δυτικών εταιρειών ποικίλλουν. Αυτές δεν ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες, όμως τις αποκάλυψε η υπουργός οικονομικών του Βελγίου Eva de Bleeker και δημοσιεύθηκαν στην βελγική εφημερίδα De Standaard και στη γαλλική Le Monde.

Το Βέλγιο θα αγοράσει από έξι κατασκευαστές με τις ακόλουθες τιμές ανά εμβόλιο, σε Ευρώ: 1,78 από την AstraZeneca, 6,93 από την Johnson, 7,56 από την Sanofi/GSK, 10 από την Curevac, 12 από την Pfizer-BioNTech και 14,68 από την Moderna. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς δικαιολογούνται αυτές οι μεγάλες διαφορές τιμών.
Η κυβέρνηση μας ενημερώνει ότι οι ενέργειές της για την αντιμετώπιση της πανδημίας στηρίζονται στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής, που έχει συγκροτήσει. Σε αυτήν λοιπόν πρέπει να ανατεθεί να εξηγήσει όχι επικοινωνιακά αλλά αναλυτικά και με σαφήνεια τα θετικά του εμβολιασμού και να μην αποκρύψει τυχόν παρενέργειες του, ώστε να αποκλεισθεί η παραπληροφόρηση. Είναι βασικό να πεισθούν οι πολίτες ότι δεν είναι ένας εμπορικός ή γεωστρατηγικός ανταγωνισμός, αλλά πως οι εταιρείες συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας με βάση την επαγγελματική και επιστημονική δεοντολογία.-