Στήριξη στη κτηνοτροφία

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, δεν μπορούν να μείνουν σπίτι

-«Τσουνάμι» οι ακυρώσεις παραγγελιών αμνοεριφίων στα σφαγεία

-Και ο πρωτογενής τομέας ζητεί στήριξη από την πολιτεία

-Η ιταλική καραντίνα χτυπά τσιπούρα και λαβράκι

Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε ο κορωνοϊός και το ξερίζωσε, για μια μεγάλη κατηγορία του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι αυτός της κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτρόφοι όπως λένε τα πρώτα στοιχεία, βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, αφού με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, όσα είχαν προγραμματισθεί για το Πάσχα πλέον δεν ισχύουν. Ακυρώνονται παραγγελίες αμνοεριφίων στα σφαγεία, αλλά και οι παραγγελίες για εξαγωγές στη διπλανή Ιταλία, αφού κινδυνεύουν να μείνουν στα σφαγεία αμνοερίφια που αυτή την εποχή είχαν ζήτηση.

«Αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια πανδημία του κορωναϊού από την οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», ενώ «οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους γιατί πρέπει να φροντίσουν τα ζώα τους, να τα ταΐσουν να τα αρμέξουν, να τα μεταφέρουν στα σφαγεία κ.α. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν. Έρχεται και το Πάσχα και θα πρέπει να παρθούν μέτρα γιατί η αγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει. Επικοινωνώ με τα σφαγεία και μου αναφέρουν ότι συνεχώς ακυρώνουν τις παραγγελίες για αμνοερίφια. Περίπου 500.000 ζώα που θα εξάγονταν φέτος στην Ιταλία κινδυνεύουν να μείνουν στα σφαγεία. Μιλάμε για μεγάλη οικονομική καταστροφή» δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.

Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε διαγραφή του 80% των δανείων, εγγυημένων και κόκκινων και ρύθμιση του υπολοίπου 20% για 15-20 χρόνια, με σταθερό επιτόκιο 1%.
Η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων είναι τραγική δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος. «Κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, που έχουν πληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων τους, καλούνται να πληρώσουν τόκους που φτάνουν μέχρι και το διπλάσιο της αξίας του δάνειου. Έχω δικόγραφα στα χέρια μου και κατασχετήρια. Την ίδια στιγμή τα ξένα funds αγοράζουν τα δάνεια μας από τις τράπεζες με 3- 20%. Περίπου 50.000 κτηνοτρόφοι είναι καταχρεωμένοι και κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Για αυτό ζητάμε το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων μας, έναντι οποιονδήποτε χρεών μας. Ακόμη ζητάμε μετάθεση, για ένα χρόνο, της πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων δανείων», ζητάνε σε επιστολή τους τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Τσιπούρα και λαβράκι
Εν τω μεταξύ, σοβαρό πλήγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο, απειλούν να καταφέρουν τα έκτακτα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η ιταλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει η «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ», Οι πρώτες εκτιμήσεις απο στελέχη του κλάδου μιλούν για μείωση 50% της ζήτησης για τσιπούρα και λαβράκι στη Βόρεια Ιταλία και μείωση 20% στο υπόλοιπο της χώρας, με πιθανότητα μάλιστα τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν μετά την «καραντίνα» στην οποία ουσιαστικά μπήκε ολόκληρη η χώρα.
Οι απώλειες εντοπίζονται αρχικά στο κομμάτι της λιανικής, μεγαλύτερο ωστόσο φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα στην εστίαση καθώς, υπό το φόβο της μετάδοσης του κορoνοϊού και τις παραινέσεις γιατρών και κυβέρνησης, οι έξοδοι των καταναλωτών για φαγητό ή διασκέδαση έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ούτως ή άλλως, βέβαια, οι περιορισμοί που έχουν τεθεί τόσο στο ωράριο, όσο και στις συνθήκες λειτουργίας των καταστημάτων, είναι πρωτόγνωροι.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, η ιταλική αγορά αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον Νο 1 εξαγωγικό προορισμό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), το 2018 η Ιταλία απορρόφησε το 45% των ελληνικών εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακιού, με τις συνολικές ποσότητες να ανέρχονται σε 42.934 τόνους και να αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών της χώρας στα δύο είδη. Ειδικότερα, το 2018 εισήγαγε 37.242 τόνους τσιπούρας, εκ των οποίων οι 22.900 τόνοι, δηλαδή το 61,5% προήλθε από την Ελλάδα.

Ειδικά η ιχθυοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας που ο προσανατολισμός τους είναι 80% εξαγωγικός οι εξαγωγές έχουν ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Τις επιπτώσεις στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας λόγω του Covid-19 , και τα μέτρα που απαιτούνται, ανέλυσε ο Γιάννης Χεκίμογλου Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας , σε συνέντευξη στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. Υπενθύμισε αρχικά πως η ιχθυοκαλλιέργεια είναι κατά κύριο λόγο μια εξαγωγική δραστηριότητα με το 80% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό και το 40% από αυτή να εξάγεται στην Ιταλία.Ειδικότερα στη περιοχή της Θεσπρωτίας λόγω της γειτνίασης με την Ιταλία ,εξάγεται σ’ αυτή το 90% της παραγωγής.

Όπως ανέφερε την τελευταία βδομάδα έχουν μηδενιστεί οι εξαγωγές στην Ιταλία, και ενώ συνεχίζονται οι άλλες δραστηριότητες σε κάθε επιχείρηση, πχ. τα ψάρια συνεχίζονται να ταΐζονται, την ώρα που δεν υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες , το θέμα της ρευστότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό σε πρώτη φάση .Εκτίμησε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα αν δεν ληφθούν μέτρα δεν θα μπορεί ουδεμία επιχείρηση να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.
Τόνισε επίσης πως χρειάζονται χρηματοδότηση με άτοκα δάνεια ή με περίοδο χάριτος για κινούνται αυτή την περίοδο που υπάρχουν προβλήματα έχοντας εύκολη αποπληρωμή των υποχρεώσεων το επόμενο διάστημα

Επίσης η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), επιθυμεί να ενημερώσει τους εμπορικούς συνεργάτες της και το καταναλωτικό κοινό ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία για όλους, οι εταιρείες-μέλη της, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με κυρίαρχη βέβαια προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Είναι έτσι σε θέση να καλύψουν απρόσκοπτα τη ζήτηση, όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά, προσφέροντας τα κορυφαία σε ποιότητα και διατροφική αξία Ελληνικά ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας.

Μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, ζητούν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Οι απαραίτητοι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, το πλήγμα στον τουρισμό, η μείωση των εξαγωγών, αλλά και οι δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες εν όψη εορτασμού του Πάσχα τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων Χριστιανών, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αναφέρουν , 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαν στις 19 Μαρτίου, ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ρωτώντας για τις ενέργειες και τις δράσεις που προτίθενται να αναλάβουν για τη στήριξη των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των εργατών γης, αλλά και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται προς τους Υπουργό Οικονομίας, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας με τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και την Αλιεία, περιλαμβανομένων των εργατών γης, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητος από τις τεράστιες συνέπειες στην οικονομία που προκαλεί η πανδημία του Κορωνοϊού.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Παγκόσμια Υγεία, και την υγεία στην Ελληνική επικράτεια, εν μέσω της έξαρσης του COVID-19, πλήττονται και αναμένεται να πληχθούν όλοι οι σημαντικοί τομείς της οικονομίας με απροσδιόριστες αλλά σίγουρα σημαντικές συνέπειες σε όλους τους τομείς.

Οι απαραίτητοι περιορισμοί στην κίνηση των καταναλωτών, οι οποίοι εφοδιάζονται είδη διατροφής για να καλύψουν μόνο τις λίαν απαραίτητες ανάγκες επιβίωσης, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, το πλήγμα στον τουρισμό, η μείωση των εξαγωγών, αλλά και οι δραματικοί περιορισμοί στις διατροφικές συνήθειες εν όψη εορτασμού του Πάσχα, τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων Χριστιανών, έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Αυτή η μείωση αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες με πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους στους αλιείς, αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς παραγωγής.
Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση απειλεί άμεσα ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις επιχειρήσεις εστίασης για τις οποίες έχει ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας. Απειλείται δηλαδή, τόσο η βιωσιμότητα εκατοντάδων μεταποιητικών επιχειρήσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια, αλλά και ως συνέπεια αυτού, το αγροτικό εισόδημα. Η αναμενόμενη μετακύλιση της αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων, της αδυναμίας είσπραξης οφειλών από πελάτες, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τα δεδομένα από το 2019 της ισχυρής συμπίεσης των τιμών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα ροδάκινα αλλά και το γάλα, θα συμπιέσουν ισχυρά το εισόδημα των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ισχυρότατο χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια και στο εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών. Με την αβεβαιότητα αυτή που όπως διαγράφεται θα παρατείνεται έως το Πάσχα τουλάχιστον, αλλά και με τη ανάσχεση των εξαγωγών που αναμένεται να ενταθεί με το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων, όλοι οι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής, και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Επειδή οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία και στη χώρα μας θα δοκιμαστούν ξανά οι αντοχές της οικονομίας σε όλους τους τομείς,
Επειδή η βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και των αλιέων είναι το μεγάλο ζητούμενο,

Επειδή οι εκμεταλλεύσεις του πρωτογενούς τομέα ανήκουν στις πιο ευαίσθητες, ως προς τη βιωσιμότητα τους, αλλά και στις πιο κρίσιμες για το ξεπέρασμα της επερχόμενης κρίσης, επιχειρήσεις,
Επειδή η άμεση ρευστότητα αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη για την παραγωγική διαδικασία και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας με οικονομικώς προσιτά προϊόντα,
Επειδή, λόγω των μνημονίων, και παρά τις τεράστιες προσπάθειες στήριξης που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια, η βιωσιμότητα των πιο εύθραυστων τομέων της οικονομίας είναι και θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμη για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και τη στήριξη της οικονομίας στη χώρα μας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•Ποια ολοκληρωμένα έκτακτα μέτρα πρόκειται να λάβετε για την ισχυρή και άμεση οικονομική στήριξη των Ελλήνων γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εργατών γης;
•Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ή να αναζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας;
•Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης από τις υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες που πρόκειται να λάβετε για αυτούς;

•Σκοπεύετε να εφαρμόσετε μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μέσα από κοινωνικά προγράμματα διανομής τροφίμων;
•Προτίθεστε να εξετάσετε τις δυνατότητες ένταξης στα διανεμόμενα τρόφιμα σε Νοσοκομεία, Στρατό και λοιπά ιδρύματα τα οποία πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποκλειστικά εγχωρίως παραγόμενων τροφίμων και πρώτων υλών;
•Σκοπεύετε να λάβετε έκτακτα μέτρα ελέγχου των εισαγωγών για προϊόντα διατροφής ομοειδή με τα εγχωρίως παραγόμενα, επ’ ωφελεία της ντόπιας παραγωγής;
•Σχεδιάζετε άμεση εξόφληση των εκκρεμών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και εισαγωγή διαδικασίας προκαταβολής στις νέες ζημιές;».