«Στα άδυτα της ψυχής- Το βάθος του ψυχισμού μας μέσα από την ολιστική θεώρηση της ενότητας ζωής-Σύμπαντος»

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Σε αυτό το βιβλίο φανερώνονται πολλές αφανείς αλήθειες της ζωής , που την ορίζουν αλλά και μας χαρακτηρίζουν. Προβάλλονται κάποιες απόψεις καινούργιες , όπως ότι : η ζωή είναι μικρογραφία του Σύμπαντος , οι λανθασμένες συναισθηματικές πληροφορίες (που συνιστούν γονική επιθετικότητα) στην παιδική μας ηλικία και είναι η αιτία της ψυχοπαθολογίας , η ψυχαναλυτική θεραπευτική διαδικασία που πρέπει να φθάνει ως τη βίωση του ψυχοτραυματισμού και να ολοκληρώνεται με τον τελικό θυμό. Τέλος , η αγάπη και η ενέργεια πρέπει να συνδυαστούν με την ψυχαναλυτική λύση των καθηλώσεων και των προβλημάτων μας, για να μπορέσουμε να χαρούμε μια όμορφη , νέα ζωή , καλόδεχτη από μια κοινωνία και έναν πολιτισμό που θα αξιοποιούν κάθε δημιουργική πνοή , ομορφιά και αρμονία των μελών τους

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις κύκλους :
Άνθρωπος-Ζωή-Σύμπαν: Σχέσεις αλληλεπίδρασης
Ψυχολογία-Παθολογία και Κοινωνία-Πολιτισμός –Θρησκευτικότητα
Θέματά του είναι : Θεωρία των πάντων : ο άνθρωπος μικρογραφία του Σύμπαντος -Περί θανάτου και έρωτα- Είναι το κακό παντού ή μόνο στον άνθρωπο ; – Σώμα : ναός της ψυχής- Φυσιολογία του ανθρώπινου ψυχισμού- Γονική επιθετικότητα : το αυγό του φιδιού – Το αμάρτημα του Νίκου Καζαντζάκη – Μεγάλες και μικρές νίκε ς- Άμυνες του Εγώ – Συνειδητό , ασυνείδητο – Περί αγάπης – Γάμος, συμβίωση – Ελληνική γλώσσα- Ερωτικός πόλεμος – κ.α.
Στο βιβλίο επιχειρείται να αναλυθούν με τρόπο διεισδυτικό και επιστημονικό , πλην εύληπτο, ουσιαστικές πλευρές της ζωής και του ανθρώπινου ψυχισμού.

Με άξονα την ολιστική –συνθετική σκέψη για την ενότητα ζωής και Σύμπαντος και με αφετηρία τις νεότερες απόψεις της σύγχρονης Φυσικής και Αστροφυσικής , δίνονται απαντήσεις σε καίρια φιλοσοφικά και ψυχολογικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα στοιχειοθετούνται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα η άποψη πως η ζωή και ο άνθρωπος αποτελούν μικρογραφίες του Σύμπαντος και ότι η γονική επιθετικότητα , με τη μορφή λανθασμένων συναισθηματικών πληροφοριών στην παιδική ηλικία , συνιστά την κύρια αιτία της ψυχοπαθολογίας .Παράλληλα , προτείνονται λύσεις εντός ενός συνόλου αυτόνομων, αλλά αλληλοσυνδεόμενων και ορθολογικά διαρθρωμένων , θεμάτων με βασικό στόχο τον προβληματισμό του αναγνώστη σε σχέση με τη δυνατότητα βελτίωσης του ανθρώπου, της ζωής , του πολιτισμού μας.

33 Αφανείς αλήθειες ζωής αποκαλύπτονται για να μας φέρουν τη λύτρωση , την ψυχική ισορροπία και αρμονία.
Όσοι αναγνώστες ψάχνουν να βρουν ένα δρόμο λύτρωσης από τις εσωτερικές τους ανεπάρκειες , συγκρούσεις και αδιέξοδα ίσως βοηθηθούν μέσα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

Ο Κωνσταντίνος Λώλης είναι διευθυντής ψυχίατρος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Το βιβλίο «Στα άδυτα της ψυχής» είναι το τρίτο του βιβλίο. Από τις εκδόσεις Δίαυλος κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημα «Όνειρο στην έρημο».

Κ.Λώλης Εκδόσεις Δίαυλος 2018 σελ. 160