Συνέντευξη- Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας

Αυτονόητη για εμένα η απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος με τον Χρήστο Τσιρογιάννη

«Είναι μια απόφαση αυτονόητη για εμένα και, ταυτόχρονα, μια ανανέωση της δέσμευσής μου απέναντι στους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό», σημειώνει μιλώντας στην ΗΧΩ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας, υπογραμμίζοντας ότι «Στα τέσσερα, αυτά χρόνια και παρά τις καθυστερήσεις που έτυχαν λόγω της πανδημίας – που στην αρχή τουλάχιστον έπρεπε όλα να γίνουν με άλλους ρυθμούς και με άλλες προτεραιότητες- καταφέραμε να προχωρήσουμε σημαντικά έργα».

Η συνέντευξη του κ. Σφήκα.

ΕΡΩΤ.: Γιατί είστε υποψήφιος εκ νέου;
ΑΠΑΝΤ.: Είναι μια απόφαση αυτονόητη για εμένα και, ταυτόχρονα, μια ανανέωση της δέσμευσής μου απέναντι στους συμπολίτες μου ότι θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτονόητη, γιατί ο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει αποδείξει ότι είναι εγγυητής έργων και προκοπής για τον τόπο μας. Και δέσμευση, γιατί ακόμη έχω και έχουμε πολλές ιδέες για να πάει η Άρτα ακόμη πιο μπροστά.

ΕΡΩΤ.: Πως κρίνετε την θητεία της Δημοτικής Αρχής;
ΑΠΑΝΤ.: Θα σας μιλήσω με στοιχεία, αναφέροντας για παράδειγμα πεπραγμένα στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, της οποίας είχα παλαιότερα την ευθύνη. Στα τέσσερα, λοιπόν, αυτά χρόνια και παρά τις καθυστερήσεις που έτυχαν λόγω της πανδημίας – που στην αρχή τουλάχιστον έπρεπε όλα να γίνουν με άλλους ρυθμούς και με άλλες προτεραιότητες- καταφέραμε να προχωρήσουμε σημαντικά έργα.
Ανάμεσα, στα άλλα, ξεχωρίζω:
• Την ωρίμανση μελετών του ΞΕΝΙΑ, του Open mall,
• Την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου,
• Την αισθητική αναβάθμιση πέριξ της Παρηγορήτισσας, του Κάστρου και της Αγίας Θεοδώρας,
• Το Ειδικό Σχολείο στο Γλυκόριζο,
• Τις συνεχείς ασφαλτοστρώσεις,
• Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου κλειστού Γυμναστηρίου Τ9,
• Τον κυκλικό κόμβο στην πλατεία Ζέρβα.
Άρα, θα σας έλεγα πως έχουμε καλύψει μεγάλες ανάγκες και έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά έργα. Είναι αυτά όλα όσα θέλουμε; Φυσικά και όχι, γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερο έργο τα επόμενα χρόνια. Είναι, όμως, μια ατράνταχτη απόδειξη ότι η ομάδα μας και θέλει και μπορεί.

ΕΡΩΤ.: Τώρα είστε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού. Τι ξεχωρίζετε σε επίπεδο έργου σ’ αυτή την Αντιδημαρχία;
ΑΠΑΝΤ.: Ειλικρινά θεωρώ ότι είναι η πιο κρίσιμη Αντιδημαρχία οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, με νέους, με γονείς πρέπει να δίνεις το 100%. Και, επίσης, είναι ένας συνεχής αγώνας. Δεν μπορείς για παράδειγμα να πεις «τελείωσα την αναμόρφωση του εξωτερικού χώρου του Τ9 και τώρα είμαι οκ». Αυτό για τα σχολεία δεν ισχύει! Πρέπει να είσαι συνεχώς στις επάλξεις και συνεχώς να βρίσκεις πως θα κατανείμεις τα χρήματα και να βάλεις προτεραιότητες γιατί και αυτά δεν είναι άπειρα.
Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι το πρώτο και σημαντικό είναι πως τα σχολεία μας έχουν όλα ένα επίπεδο. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους ελλείψεις και επιμέρους θέματα, αλλά κατά μέσο όρο όλα τα σχολεία μας είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό ότι αντιμετωπίζουμε τη νέα γενιά, ως πολίτες του κόσμου. Όχι ως πολίτες μόνο της Άρτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν γενικές προσλαμβάνουσες. Γι’ αυτό, δίνουμε έμφαση σε δράσεις όπως είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές, μέσω του followgreen, η εκπαίδευση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως έγινε με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, την αναβάθμιση των αύλειων χώρων και την συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων. Και μαζί με την παιδεία, είναι και ο αθλητισμός που πραγματικά έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Από τις υποδομές στα γήπεδα, που κάποια είναι πραγματικά στολίδια, μέχρι τις διοργανώσεις που πλέον η αίγλη τους έχει ξεφύγει από τα «ηπειρώτικα σύνορα», όπως είναι ο Δρόμος του Γιοφυριού, ο Διαγωνισμός Ψαρέματος στο Παραποτάμιο Πάρκο, η συνδιοργάνωση του 3×3 στην πλατεία Σκουφά, ο νυχτερινός δρόμος, η διοργάνωση του final four του Κυπέλου Ελλάδος των Γυναικών, ο διάπλους του Αμβρακικού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας και άλλα πολλά. Ε και όπως και να το κάνουμε, όταν σε εμπιστεύεται μια ολόκληρη εθνική ομάδα, αυτό κάτι δείχνει.