Τιμήθηκε ο Νίκος Κέφης

Από τον Σύνδεσμο Ηπειρωτών Ζωγράφου

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέκα» ΣΤΟΥ Ζωγράφου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ετήσιου εορτασμού της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και όλης της Ηπείρου από τους Τούρκους το 1912-1913.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ζωγράφου, ο Σύνδεσμος Ηπειρωτών Ζωγράφου «Η Ήπειρος» και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής. Τονίζεται ότι στην περιοχή Ζωγράφου διαμένουν χιλιάδες Ηπειρώτες.

Η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Αλέξανδρος Γκούμας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών Αττικής, Δημοσθένης Πάκος, κατέβαλαν μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες ώστε η εκδήλωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, γεγονός που επιτεύχθηκε και αναγνωρίσθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων στην εκδήλωση με θερμά χειροκροτήματα για τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος χορευτικά τμήματα, χορωδία και πολυφωνικά σχήματα των Συλλόγων και το χορευτικό τμήμα των Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης». Πρέπει να τονισθεί ότι η συμμετοχή και εθελοντών Κρητών και στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους του 1912-1913 αλλά και του 1897 υπήρξε μεγάλη και με πολλούς νεκρούς των οποίων το αίμα επότισε τα ιερά και άγια χώματα της Ηπείρου.

Σχετικά ποιήματα διαβάσθηκαν από τον Αρτινό ηθοποιό, Νίκο Βερλέκη και την Σουλιώτισσα την καταγωγή ηθοποιό, Ανδριανή Ζέρβα – Μπαρτσιώτα που καταχειροκροτήθηκαν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Την ιστορική ανάλυση των πολεμικών γεγονότων που κατέληξαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων παρουσίασε ο συγγραφέας, Θεόφιλος Σπυράκος.
Με απόφαση των συνδιοργανωτών στην εκδήλωση τιμήθηκε τιμήθηκε ο Νίκος Κέφης πρώην δήμαρχος, Υποστράτηγος ΕΛΑΣ ε.α. και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον Σύνδεσμο Ηπειρωτών, τον πολιτισμό, την πατρίδα και την Ήπειρο ειδικότερα καθώς και στην ασφάλεια της χώρας.

Ο Νίκος Κέφης με σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στην σημασία της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων, τους λόγους που επιβάλλουν την συνέχιση των εορτών αυτών και όχι μόνο αλλά και την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής πολιτικής από την εκάστοτε πολιτική δύναμη της χώρας.
Την όλη εκδήλωση παρουσίασε ο δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Αλέξανδρος Σπύρου, βοηθούμενος από την ψυχολόγο και μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Ειρήνη Γαλαζούλα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρώην υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Αρχών, φορέων, οργανισμών, Συλλόγων, κομμάτων και πλήθος κόσμου.

Να αναφερθεί και να τονισθεί ότι οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ελάχιστα επηρέασαν την προσέλευση στην εκδήλωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδηλώσεως επικράτησε κλίμα εθνικής ενότητας, ομοψυχίας και ψυχική ανάταση και δόθηκε υπόσχεση όχι μόνο να συνεχισθεί ο ετήσιος αυτός εορτασμός για την απελευθέρωση της Ηπείρου αλλά και να προγραμματισθούν και μελλοντικές εκδηλώσεις για τη μάχη στο Καλπάκι το 1940 και τη συμμετοχή των γυναικών της Ηπείρου στον αγώνα αυτό.