Τι χρειάζεται ο τόπος μας!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Υπ.Βουλευτής Άρτας-Κίνημα Αλλαγής

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ακούγαμε ότι μέσα στην κρίση δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνουν πράγματα στην Ελλάδα. Δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν έργα στο Νομό.
Τώρα προεκλογικά ακούμε, κυρίως από τους παλιούς πολιτευτές και τους απερχόμενους κυβερνητικούς «και από πού θα βρεθούν τα κονδύλια:».
Κοντολογίς θέλουν να μας κρατήσουν στην υποανάπτυξη και την κατήφεια, δηλαδή στη μόνιμη περιθωριοποίηση, ανάγοντας τις δικές τους (προσωπικές και πολιτικές) αδυναμίες σε πρόβλημα για το κράτος.

Μετά από αυτά είναι φυσικό ο πολίτες να αναρωτιέται: «Και πού διαφέρεις εσύ από τους άλλους, από τους «παλαιούς» από το απερχόμενο σύστημα;». Να και η παθητικοποίηση, η αποχή, το «δεν γίνεται τίποτα…».
Να σας το πω με συγκεκριμένα παραδείγματα:
Μην ακούτε πολύπλοκα σχήματα, μην σας παραμυθιάζουν με πολυδαίδαλες «χρηματοδοτικές ροές», μην σας περιγελούν με «ωριμάνσεις» έργων και μελέτες επί μελετών που σέρνονται για χρόνια.

Ο Νομός μας χρειάζεται:
1.Κίνητρα (πρωτίστως προς τις ομάδες παραγωγών) για την δημιουργία αποθηκών και ψυγείων για τα υπέροχα προϊόντα του κάμπου και του ημιορεινού όγκου (Εσπεριδοειδή, Ακτινίδιο, Ελιά).
2.Ενα-δυο μεγάλα έργα τουριστικού προορισμού (χειμώνα-καλοκαίριι) στον ορεινό όγκο. Έτσι οι επισκέπτες θα διαχυθούν σε όλη την περιοχή και θα αναζωογονηθούν τα χωριά μας. Γι αυτά αρκεί η αποτελεσματική λειτουργία των ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

3.Να γίνει το έργο στις Συκιές (γεωθερμία ώστε να λειτουργήσει για την αντιπαγετική προστασία του κάμπου, να μεταστραφούν οι καλλιέργειες υπέρ των θερμοκηπίων και να ενισχυθούν τα κηπευτικά, θέλει ελάχιστα χρήματα από το ΕΣΠΑ).
4. Η χρηματοδότηση 1-2 ακόμη τυροκομείων στον Νομό, σε συνδυασμό με τους ελέγχους στις ελληνοποιήσεις του γάλακτος, θα ενισχύσουν το τοπικό προϊόν και θα στηρίξουν το εισόδημα του κτηνοτρόφου.
5.Η προστασία του Αμβρακικού, η διαμόρφωση ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να γίνει τόπος εναλλακτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την στήριξη των συνεταιρισμών στη Λυγαρού και το Τσουκαλιό, την ανάδειξη δηλαδή των δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψαράδων, θα κάνει τον κόλπο θάλασσα ευημερίας και πλούτου.

6.Η Άρτα είναι η Τρίτη πιο Βυζαντινή πόλη (μετά την Κων/πολη και τη Θεσσαλονίκη). Να συνδεθεί λοιπόν με την αρχαία Αμβρακία και να γίνει παγκόσμιο σημείο τουριστικής αναφοράς. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς εθνικούς πόρους, χωρίς κονδύλια. Ας χρησιμοποιήσουμε εδώ την καλή πρακτική του σωματείου «Διάζωμα» που τόσα έχει προσφέρει στην Ήπειρο.
7.Η διαμόρφωση και διεύρυνση των τοπικών οδικών αρτηριών ώστε οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ιόνια και Εγνατία) να συμπληρώσουν την ασφαλή μετακίνηση στα χωριά μας. Ειδικά η πρόσβαση στα Τζουμέρκα και στην περιοχή των Ραδοβιζίων είναι απαράδεκτη. Και στις δύο περιοχές απαιτείται η δημιουργία δύο περιφερειακών (ασφαλών και σύγχρονων) οδικών αξόνων.
8. Δεν χωρεί άλλη καθυστέρησης στο Παραποτάμιο μέτωπο. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει και να γίνει περισσότερο λειτουργική. Η παλαιά πόλη έχει την δική της λειτουργία και οι σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες θα πρέπει να σηματοδοτηθούν με το άνοιγμά της στο ποτάμι.

9. Το Πουρνάρι πρέπει να γίνει χώρος αναψυχής, ερασιτεχνικού ψαρέματος, αθλητισμού, περιήγησης και αναψυχής. Η ΔΕΗ έχει τη υποχρέωση να ανοίξει τον παραλίμνιο δρόμο και, κυρίως, να συντάξει ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτικής προστασίας.
10. Τελευταίο θέμα, στη σειρά αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι η επιστροφή των παιδιών μας στην πατρίδα. Πρέπει να διαμορφωθούν κίνητρα, να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αναγκαία παλιννόστηση. Το οφείλουμε στα παιδιά, το χρωστάμε στις οικογένειές τους.