«Το διοικείν εστί προβλέπειν»

Αλκιβιάδης, Αθηναίος πολιτικός & στρατηγός

Γράφει ο Κώστας Λ. Χρήστος
Φιλόλογος

Η περιοχή μας από καιρό τώρα μυρίζει μπαρούτι και η ιμπεριαλιστική γειτόνισσα Τουρκία, μέσω του πολεμοχαρούς της Ερντογάν, ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί σταδιακά τα μεγάλα όνειρά της , τα οποία σχεδίασε από χρόνια πριν παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία καθορίστηκαν και τα δικά μας σύνορα με αυτή. Η Τουρκία προχωράει πάντα με προσχεδιασμένα και μακροπρόθεσμα σχέδια, τα οποία ποτέ δε διαγράφει και σε αμέτρητο βάθος χρόνου.

Ήδη το 1973 κατέλαβε τη μισή Κύπρο, ενώ τώρα προχώρησε προς τη Συρία μεριά, παραβιάζοντας και πάλι τη Συνθήκη της Λοζάνης. Στους άμεσους στόχους της είναι το Αιγαίο και ελληνικά νησιά, όπως τα Δωδεκάνησα, για τα οποία αναφέρθηκε προχθές ότι δηλαδή πρέπει να υπερασπιστεί του Τούρκους που κατοικούν σε αυτά. Και το Διεθνές Δίκαιο, με τα πρόσφατα και μόνο πεπραγμένα της Τουρκίας, έχει καταρρακωθεί ήδη, καθώς οι ισχυροί της Γης ουδόλως ενδιαφέρονται γι αυτό αλλά σφυρίζουν αδιάφορα.. Και το χείρον είναι ότι οι γεωστρατηγικές ισορροπίες που ξέραμε ότι τις «υπερασπίζονταν» το ΝΑΤΟ, Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη κλπ περνάνε πλέον σε άλλη φάση, καθότι άλλαξαν και τα συμφέροντα των ισχυρών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη , όπως και στη δική μας. «Η Ελλάδα όταν θα βρεθεί σε πόλεμο με την Τουρκία, ας το γνωρίζουμε καλά, θα είναι μόνη της», μας είπε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι άλλοι στρατιωτικοί μας. Κι αυτό πρέπει να το χωνέψουμε όλοι μας και είναι αδήριτη ανάγκη στις σκοτεινές μέρες που περνάμε να προετοιμαζόμαστε πανδημεί και καταλλήλως για παν ενδεχόμενο.

Παρατηρείται ακόμα ότι ο Ερντογάν απέναντι αφιονίζει καθημερινά ολόκληρο το λαό του από τις μικρές ηλικίες για τον επεκτατικό του πόλεμο, και γι αυτό εξοπλίζεται συνεχώς. Στα υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πολεμικού του εξοπλισμού είναι τουρκικής παραγωγής. Να σημειώσω ακόμα ότι οι Κούρδοι σήμερα που αντιστέκονται σθεναρά στην επέλαση του Σουλτάνου είναι σκληρά εκπαιδευμένοι από την παιδική τους ηλικία. Και ειρήσθω εν παρόδω ότι το 30% των μαχητών τους που πολεμούν στις πρώτες γραμμές είναι γυναίκες άρτια εκπαιδευμένες από τη μικρή τους ηλικία! Αγωνίζονται μέχρι θανάτου για να προστατεύσουν τα εδάφη τους και το λαό τους.

Κι μέσα σ΄αυτόν τον ορυμαγδό των πολεμικών εξελίξεων από την Κύπρο κι εκείθεν, εμείς ως χώρα ποια προετοιμασία κάνουμε και ποια μέτρα παίρνουμε για να αποσοβήσουμε και να αμυνθούμε σε μια πολύ πιθανή σύρραξη με την Τουρκία, η οποία κι αχνοφαίνεται στον ελληνικό ορίζοντα; Νομίζω ότι σ΄αυτόν τον τομέα υπολειπόμεθα τα μέγιστα, όταν μάλιστα η Τουρκία έχει τρομακτική πολεμική ισχύ κι έναν πληθυσμό 85.000.000 ανθρώπων. Κι αντιστοίχως ο δικός μας πληθυσμός είναι λίγο παραπάνω από το μισό πληθυσμό μόνο της Κων/πολης, και μάλιστα με συνεχή φθίνουσα πληθυσμιακή κλίμακα!
Ποια επιπλέον εκπαίδευση κάνουμε ως λαός για να είμαστε έτοιμοι σε πολύ πιθανή μελλοντική σύγκρουση με την Τουρκία; Θα στηριχθούμε μόνο στους πράγματι καλά εκπαιδευμένους πιλότους μας και στο αξιόμαχο πολεμικό μας ναυτικό; Σίγουρα αυτοί είναι η πρώτη δύναμή μας αλλά αρκούν και μόνο αυτοί μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις μας που είναι κι αυτές εκπαιδευμένες για πόλεμο; Όχι βεβαίως, διότι ένας πόλεμος έχει και απώλειες, μικρές ή μεγάλες, και είναι αναγκαίο να υπάρχουν και οι εφεδρικές δυνάμεις, άριστα εκπαιδευμένες που θα είναι υποστηρικτικές αλλά κι αποτρεπτικές για τους εισβολείς.

Και μπορεί επίσης για 70 περίπου ως τώρα χρόνια να μην είχαμε ως χώρα πόλεμο, είτε με εξωτερικούς εχθρούς είτε εμφύλιο αλλά τα σημερινά δεδομένα στην περιοχή μας δεν προοιωνίζουν και ειρηνική ζωή στο μέλλον μας . Και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά βλέποντας όλα τα τεκταινόμενα μέχρι σήμερα στην ευρύτερη από εμάς περιοχή και τα όσα συμβαίνουν και διαμείβονται στη διεθνή πολιτική σκηνή, πολύ φοβάμαι ότι τον πόλεμο, ολιγοήμερο ή πολυήμερο, με την ατίθαση και διπλωμάτισσα Τουρκία δεν θα τον αποφύγουμε. Εκτός κι αν αυτή βάλει νερό στο κρασί της όταν αισθανθεί την άμεση απειλή της από τους ισχυρούς της Γης και συμμάχους μας. Αλλά ποιους συμμάχους μας , αλήθεια;

Δυστυχώς για μας οι μέχρι τώρα σύμμαχοί μας στέκονται μόνο σε λόγια και καθόλου δεν προχωρούν σε αποφασιστικές λύσεις. Η Κύπρος είναι το πιο απτό παράδειγμα αβελτηρίας κι εγκατάλειψης των συμμάχων μας. Και τούτο διότι αυτοί στέκονται μόνο στα δικά τους συμφέρονται και δεν αναλώνονται δεόντως με μας. Δεν καίγονται και τόσο για την προσχεδιαζόμενη «Μεγάλη Γαλάζια Πατρίδα», την οποία προαναγγέλλει ο Ερντογάν.
Είναι συνεπώς επιβεβλημένο να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε στα στρατιωτικά πράγματα όλες τις ηλικίες του λαού μας, από την εφηβική μέχρι την τρίτη ηλικία. Ο καθένας σε μια απευκταία σύρραξη πρέπει να πάρει το όπλο του, να ξέρει και να το χειριστεί και πώς πρέπει να δράσει. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας πιάσουν οι εχθροί μας στον ύπνο. Και για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει, κατεπειγόντως θα έλεγα, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αφού ενημερώσει το λαό μας για τους μελλοντικούς εξωτερικούς μας κινδύνους, να εκπονήσει προγράμματα πολεμικής εκπαίδευσης όλων των νέων μας, ανεξαρτήτως φύλου. «Το διοικείν εστί προβλέπειν», δηλαδή διοίκηση σημαίνει πρόβλεψη, είπε ο αρχαίος πολιτικός και στρατηγός Αλκιβιάδης.

Πολλοί νέοι μας σήμερα ρέπουν προς την ραθυμία, εκτονώνονται σε πράξεις βίας μεταξύ τους, ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σχολεία. Η βία και η εγκληματικότητα στις νεαρές ηλικίες παίρνουν μορφή επιδημίας και μέρα με τη μέρα το φαινόμενο αυτό παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Κι εδώ πρέπει να δράσουν οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί μας, όταν μέρα με τη μέρα οι εξωτερικοί μας κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και τα μαύρα σύννεφα υψώνονται και πυκνώνουν ανατολικά του Αιγαίου. Ας παραδειγματιστούμε από τους Κούρδους κι άλλους ετοιμοπόλεμους λαούς, για να είμαστε πανέτοιμοι, εάν η πατρίδα μας έρθει σε κίνδυνο. Ας προνοήσουμε για να μη μετανοήσουμε.
Λέγω δηλαδή, ότι μέσα από ειδικά στρατιωτικά γυμνάσια και με τη σύμπραξη ψυχολόγων οι νέοι μας, από το Λύκειο ακόμα, πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνονται για τους μελλοντικούς πιθανούς κινδύνους. Την ορμητικότητά τους να μη τη διοχετεύουν πλέον σε πράξεις βίας μεταξύ τους, αφρόνως σκεπτόμενοι, αλλά είναι κάλλιον κι αναγκαίο στις παρούσες συνθήκες να εκτονώνονται και να εκπαιδεύονται στα όπλα και στην άμυνα, έστω μια φορά την εβδομάδα σε στρατόπεδα από στρατιωτικούς και στη θεωρία από τους ψυχολόγους. Η εκπαίδευσή τους να αφορά σε όλους τους τρόπους άμυνάς τους κι επίθεσης προς πιθανούς εχθρούς εισβολείς. «Οι καιροί ου μενετοί».

Και μπροστά στους κινδύνους που μας απειλούν ας έχουμε κατά νουν και τούτο : «Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει», έλεξε ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας εκ των 7 σοφών της αρχαιότητας.
Η σχετική σιγουριά για το ειρηνικό μας αύριο και το συνεχές ραχάτι, με τα οποία ζήσαμε για δεκαετίες τώρα, πρέπει να μας προβληματίσουν πλέον ως λαό και να πάρουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα μας, μέσα σε ένα αβέβαιο κι απρόβλεπτο παρόν και μέλλον, για να αποφύγουμε εγκαίρως μεγάλες εθνικές περιπέτειες και ίσως μη αναστρέψιμες αργότερα. Και στέκομαι αποσπασματικά σε όσα είπε έμπειρος Έλληνας πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός, πριν από λίγες μέρες, σε βαρυσήμαντη ομιλία του. Είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική …έχουμε περάσει σε φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας που επιτείνεται από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας …Ανταγωνισμοί, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικοί πόλεμοι και συχνές μεταβολές δυνάμεων, συμπεριφορών και ευθυγραμμίσεων καθιστούν τη διεθνή σκηνή πολύ πιο ασταθή από οποιαδήποτε άλλη φάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ενάργεια στην ευρύτερη γειτονιά μας, τον χώρο δηλαδή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής.. Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος όλων των εθνικών μας δυνάμεων…».

Και κλείνω με αυτό που είπε ο Αμερικανός μελλοντολόγος και συγγραφέας John Naisbitt: «Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν». Και το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι το εάν έχουμε κατανοήσει συλλήβδην ως λαός , και πρωτίστως όλοι οι ηγέτες του λαού μας, τι γίνεται στο παρόν τόσο στη γειτονιά μας αλλά και στο διεθνές επίπεδο, καθώς και εάν ήδη παίρνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε μελλοντικούς κινδύνους.