ΥΠΑΑΤ: Επισημάνσεις προς τους αγρότες για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού

“Ξεκλειδώνει” και η αγορά της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο

Την αυτονόητη υποχρέωσή των αγροτών στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων των
αρμόδιων αρχών για την αποτροπή διάδοσης της νόσου COVID19 υπενθυμίζει, με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων, ο κ. Βορίδης κάνει επίκληση στο υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης με το οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν την κατάσταση οι παραγωγοί της χώρας μας και συνιστά να προσέρχονται στα σημεία μόνο για να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα αγροεφόδια, να παραμένουν εντός καταστήματος τον ελάχιστο δυνατό χρόνο, να αποφεύγεται η δημιουργία ουράς αναμονής και να μη συνωστίζονται.
Επιπροσθέτως, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των σχετικών καταστημάτων, ο Υπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Στην αγορά της Ταϊλάνδης
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έτοιμο να «κατακτήσει» την αγορά της Ταϊλάνδης είναι το ελληνικό ακτινίδιο καθώς το επόμενο διάστημα, ίσως και εντός Μαρτίου, θα δημοσιευθεί στην εκεί επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης το σχετικό πρωτόκολλο, που θα επιτρέπει την εισαγωγή του στην ασιατική χώρα.
Οι «βάσεις» μπήκαν τον Μάρτιο του 2016 όταν η χώρα μας υπέβαλε αίτημα προς την Ταϊλάνδη για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και κερασιών. Εν συνεχεία, τον περασμένο Νοέμβριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας του ασιατικού κράτους επισκέφθηκε τη χώρα μας με σκοπό να διαπιστώσει το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου, την επάρκεια των κρατικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο αλλά και την επάρκεια των συσκευαστηρίων των ενδιαφερομένων Ελλήνων εξαγωγέων.

Κατά τη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψής τους στην Ελλάδα μέλη της ταϊλανδέζικης αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν, συνοδευόμενα από στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας σε οπωρώνες ακτινιδίου και εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας, δίνοντας έτσι το τελικό «ΟΚ» για την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας.
Η συμβολή του ακτινιδίου στην αγροτική οικονομία της χώρας είναι αρκετά μεγάλη, και μάλιστα τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒΕ μόλις τα τελευταία χρόνια, οι νέες φυτεύσεις παρουσίασαν αυξητική τάση.

Η εισαγωγή ακτινιδίων από την Ταϊλάνδη σίγουρα αποτελεί μια θετική είδηση για τον κλάδο, ωστόσο από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνονται ενέργειες προκειμένου το ελληνικό ακτινίδιο να διεισδύσει και σε νέες αγορές. Μόλις πριν από λίγες μέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, πρέσβεων και υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν νέες χώρες στόχοι για δεκατρία αγροτικά προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης επίλυσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων έτσι ώστε να «ανοίξουν» περισσότερες αγορές για περισσότερα προϊόντα.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το ελληνικό ακτινίδιο, με τη ελληνική πλευρά να επιθυμεί να το βάλει στα ράφια της Βραζιλίας, του Βιετνάμ, της Ταιβάν, της Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας.