Γιόγκα, τι είναι τελικά;

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

H Γιόγκα σήμερα είναι γνωστή σαν μια μέθοδος σωματικών κι αναπνευστικών ασκήσεων. Σίγουρα είναι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για μια πανάρχαια κοσμοθεωρία, φιλοσοφία και σύστημα που διδάσκει έναν αρμονικό τρόπο διαβίωσης.
Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της ιστορίας, προϋπήρχε του γραπτού λόγου, δηλ. περίπου από το 3500 πχ. Η διδασκαλία της ήταν μια προφορική παράδοση από δάσκαλο σε μαθητή, δεν χρειαζόταν κείμενα. Μεγάλο ρόλο για την πρόσφατη διάδοσή της, έπαιξε η μετάφραση κειμένων από τους Βρετανούς, κατά τη κατοχή της Ινδίας καθώς και από τους Γερμανούς που απέκτησαν ενδιαφέρον για τον Μυστικισμό, από την Αλίκη Μπέϊλη και Ελένα Μπλαβάτσκυ.

Τον 3ο αιώνα πχ ο Πατάντζαλι κατέγραψε ένα πρακτικό σύστημα φιλοσοφίας που ήδη προϋπήρχε για αιώνες. Το κείμενο γράφηκε με πινέλο επάνω σε πλατιά φύλλα φυτού, τα οποία συνδεόταν με ένα νήμα, από ‘oπου πήρε και το όνομά του Yoga Sutras. Oι sutras του Πατάντζαλι είναι το βασικό θεωρητικό κείμενο της Γιόγκα.
Πρόκειται για μια συλλογή 196 περιεκτικών αφορισμών,που με εξαιρετικά μεθοδικό τρόπο και συνοπτικό αναπτύσσει τη φιλοσοφία και θεωρία της Γιόγκα.
Θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλη ανάρτηση.

Η λέξη γιόγκα έχει πολλές ερμηνείες, με την επικρατέστερη εκείνης της “ένωσης”.
Ένωση της ψυχής και του σώματος. Ο πρωταρχικός σκοπός της γιόγκα είναι να επιφέρει την ηρεμία του νου, απελευθερώνοντας τον από την διαρκή σύγχυση στην οποία βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο. Μας βοηθά πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και στην συνέχεια να αποβάλλουμε τις σωματικές εντάσεις αλλά και συναισθηματικές συγκρούσεις.
Κάνοντας συστηματικά πρακτική αποκτούμε επαφή με το σώμα μας, την αναπνοή μας, τα συναισθήματά μας. Μέσω των σωματικών ασκήσεων καθαρίζουμε το σώμα αποβάλλοντας τις συσσωρευμένες τοξίνες, λόγω ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, κακές συνήθειες, συσσωρευμένο άγχος. Μέσω των διαφόρων στάσεων που παίρνει το σώμα, κάμψεις, στροφικές ανάποδες θέσεις. το σώμα αποκτά δύναμη, ευλυγισία, αντοχή, το ξεμπλοκάρει και είναι έτοιμο, απελευθερωμένο να προχωρήσει στην χαλάρωση(μάλιστα την επιζητεί), μέσω αναπνευστικών ασκήσεων, διαλογισμό, παρεμβαίνοντας για λίγο στο νευρικό μας σύστημα, και έχοντας έστω για μερικά δευτερόλεπτα την επιλογή της μη σκέψης, ή τον έλεγχο των σκέψεών μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε έιναι να αποκτήσουμε μια πειθαρχία και να βάλουμε την πρακτική της γιόγκα καθημερινά στην ζωή μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τρεις ώρες κάθε μέρα, έστω και μερικά λεπτά είναι αρκετά ώστε να μας γίνει ρουτίνα, συνήθεια, σαν εκείνη που βουρτσίζουμε τα δόντια μας και τότε σιγά σιγά θα αρχίζουν οι απολαβές. Μέσω της πρακτικής αποκτούμε επίγνωση, κατανόηση, αυτοέλεγχο, αποστασιοποίηση και αποταύτιση από τα συναισθήματά μας, και μείωση της εγωιστικής μας συμπεριφοράς.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της Γιόγκα:
(Αναφέρω κάποια ενδεικτική η λίστα είναι τεράστια)
Μείωση πόνων και περιττών εντάσεων.
Αύξηση των φυσικών ικανοτήτων |(δύναμη, αντοχή, ευλυγισία)
Εξισορρόπηση Νευρικού και Ορμονικού συστήματος.
Τόνωση του Ανοσοποιητικού.
Εξισορρόπηση ακραίων συναισθηματικών μεταπτώσεων.
Ηρεμία του νου
Επικράτηση θετικών σκέψεων.
Τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα είναι πολλά, πάρα πολλά!

Το κύριο για μένα όμως είναι η επίγνωση στο τώρα.

Την ώρα της πρακτικής είσαι εσύ μόνος σου, με το σώμα σου, την αναπνοή σου, τις σκέψεις σου, αποτραβηγμένος για λίγο από τον κόσμο, από το πριν το μετά.
Είναι η στιγμή η δική σου, η στιγμή της μεταμόρφωσης.
Γιατί ναι, πρόκειται για μεταμόρφωση.
Καθώς κινείσαι και αναπνέεις, μπορείς να νιώσεις ακριβώς αυτό που είσαι, παρατηρώντας τον εαυτό σου, την αναπνοή σου, παίρνοντας απόσταση από τον ίδιο σου το Νου. Και καθώς η πρακτική τελειώνει και επιστρέψεις στις σκέψεις στα προβλήματα σου, όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει.

Όλη η “ασχήμια” η εσωτερική η εξωτερική έχει μεταμορφωθεί.
Όλη η πρακτική σε διδάσκει να μην ταυτίζεσαι, απλά να αποδεχτείς.
Επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι μέρος σε αυτό που είναι και όχι σε αυτό που θα ήθελε να ειναι, σε αυτό που προσπαθεί να αποφύγει.
Αυτή είναι η εκστατική εμπειρία της γιόγκα.

Insta: ippoyoga / Akasha_place

Facebook: akasha place

Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341