Mάντρα: το ακουστικό εργαλείο

Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor

Ένα μάντρα αποτελείται από ψυχικά ισχυρές ηχητικές συλλαβές, που είναι ικανές να επηρεάσουν το ανθρώπινο σύστημα. Μπορούν να διεγείρουν τα συναισθήματα και να δώσουν ιδέες στο νου. Επιδρούν τόσο σε αυτόν που τις ακούει όσο και σε αυτόν που τις απαγγέλλει.

Η λέξη μάντρα προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη μαντράνα που σημαίνει συμβουλή ή πρόταση. Από μια πλευρά, κάθε λέξη είναι ένα μάντρα. Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε λέξεις για να τακτοποιήσουμε τα πάντα, για να αποκτήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Κάθε μάντρα ή λέξη είναι ένα ηχητικό πρότυπο που υποδεικνύει στο νου τη σημασία που εμπεριέχεται μέσα του, και στο οποίο ο νους αντιδρά αμέσως. Εκτός του ότι είναι ένα ηχητικό πρότυπο συνδεδεμένο με κάποια σημασία, ένα μάντρα είναι επίσης ενέργεια, αποτελούμενη από ορισμένες συχνότητες που έχουν ένα δικό τους πρότυπο και ένα κραδασμικό πεδίο που δημιουργεί διαφορετικούς τόνους. Αυτές οι συχνότητες , και οι συμπαθητικές αρμονικές που γεννιούνται από αυτές, επιδρούν στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό μας σύστημα, που απλώνεται σαν ένα λεπτό δίχτυ γύρω από τα εσωτερικά μας όργανα. Το υπόψαλμα παράγει το νευρικό ερέθισμα και επιδρά στα δυο ημισφαίρια του εγκεφαλικού κλοιού.

Η εξάσκηση στο μάντρα επηρεάζει το αριστερό ημισφαίριο και επομένως είναι αποτελεσματική για την αύξηση των θετικών συναισθημάτων. Ο τόνος και η μελωδία , που είναι ουσιαστικά μέρη του μάντρα, απομακρύνουν τα αρνητικά συναισθήματα.
Το αριστερό ημισφαίριο είναι εκείνο που έχει ανυψώσει την ανθρωπότητα. Σε πολύ γενικές γραμμές , μπορούμε να πούμε πως τα ζώα έχουν δυο δεξιά ημισφαίρια. Στα ζώα δεν υπάρχουν διαχωρισμός μεταξύ δεξιόχειρων και αριστερόχειρων λειτουργιών, εκτός από τους πιθήκους και τις μαϊμούδες, που εκτελούν αυτόματα πολύπλοκες μηχανικά κινήσεις με το δεξί χέρι. Αυτή η διάκριση μεταξύ δεξιόχειρων και αριστερόχερων λειτουργιών και η επικράτηση του δεξιού χεριού οδήγησαν σε ασυμμετρία των ημισφαιρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στα ζώα και τα δυο ημισφαίρια δουλεύουν συμμετρικά και έτσι η διάκριση μεταξύ των ημισφαιρίων δεν υπάρχει. Η διαφορετικότητα του αριστερού ημισφαιρίου είναι μια εξέλιξη που προέκυψε με την εμφάνιση της λεκτικής επικοινωνίας στα ανθρώπινα όντα.

Έτσι είναι ξεκάθαρο πως τα μάντρα επιδρούν στα συναισθήματα. Οι πνευματικοί ήχοι μπορεί να είναι ποιήματα, ψαλμοί προσευχές ή ύμνοι, όλα δημιουργούν συναισθηματικές συχνότητες και ανοίγουν νέες διαστάσεις στη συνείδησή μας. Τα νοήματα που εμπεριέχονται στους ήχους και στις λέξεις διεγείρουν τη μνήμη και τα ψυχικά κέντρα και κάνουν ολόκληρο το νευρικό σύστημα να δονείται.
Σύμφωνα με τον Ραμάνα Μαχαρίσι η επανάληψη ενός μάντρα, όταν γίνεται με προσοχή που κατευθύνεται στην πηγή του ήχου , γεμίζει εντελώς το νου. Η πηγή δεν είναι μόνο τα φωνητικά όργανα, αλλά και το αποτύπωμα του ήχου στο νού, του οποίου η πηγή είναι ο Εαυτός.

Έτσι η εξάσκηση του μάντρα είναι κάτι παραπάνω από μια συμβουλή ή πρόταση. Είναι μια εσωτερική δόνηση, που ο ήχος του τρυπά το σώμα σου, τις σκέψεις σου το νου. Είναι ένα εργαλείο που οι ρίζες του βρίσκονται στην επιθυμία να επικοινωνήσει, να εκδηλώσει, να επικαλεστεί, να υλοποιήσει, να διεγείρει τα συναισθήματα, να τα απελευθερώσει, να θεραπεύσει, να ανυψώσει το συνειδησιακό επίπεδο, να ζωογονήσει, να εμπνεύσει.
Αυτά είναι τα μαγικά αποτελέσματα του μάντρα.

Πηγές:Εργαλεία για το Τάντρα.
ΧΑΡΙΣ ΓΙΟΧΑΡΙ.

* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341