«Αναμονή» Γ.Άντλερ-Όλσεν

Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Ο κοκκινομάλης Γουίλιαμ Σταρτ ταξιδεύει στην Αφρική,στο Καμερούν, αλλά όταν επιστρέφει στην Κοπεγχάγη εξαφανίζεται. Δεν εξαφανίστηκε στην Αφρική, σε μια περιοχή του πλανήτη όπου επικρατεί ανομία, αλλά στην πολιτισμένη Δανία…
Το στέλεχος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Κοπεγχάγης,επιθεωρητής Καρλ Μερκ. έχει ήδη εξιχνιάσει την υπόθεση της Μίνα Βίρκλουντ,που κάηκε ζωντανή σε ένα πλωτό σπίτι, από μια μεγάλη έκρηξη, που προκάλεσε την πυρκαγιά.Το πλωτό σπίτι στη Μίνα το είχε πουλήσει ο εξαφανισμένος Σβέρε Άνβαϊλερ, τον οποίο ψάχνει να βρει η ομάδα του Μερκ,για ύποπτο εμπρησμού και ο οποίος Σβέρε Άνβαϊλερ, τελικά,αποδεικνύεται αθώος. Ο Καρλ Μερκ αναγκάζεται από τους βοηθούς του: τη Ρόζε και τον Άσαντ,να εξιχνιάσουν την νέα υπόθεση: της εξαφάνισης του Γουίλιαμ Σταρτ.

Ο Μάρκο Τζέιμσον είναι μέλος,από μικρό παιδί,μιας συμμορίας που διοικεί με σιδερένια πυγμή ο θείος του Ζόλα, υποχρεώνοντας κι άλλα παιδιά σαν κι αυτόν να ζητιανεύουν για να πλουτίζει ο ίδιος. Κλοπές, ζητιανιά, επαιτία, πλαστά διαβατήρια. Ότι έκλεβαν τα μικρά παιδιά,κυρίως από ηλικιωμένους, τα κατέθεταν στον αρχηγό Ζόλα, χωρίς καμία διαμαρτυρία. Κανείς δεν μπορούσε να διαμαρτυρηθεί,ούτε να ξεφύγει από την συμμορία του Ζόλα.
Ο δεκαπεντάχρονος Μάρκο το σκάει τελικά από την φαμίλια του Ζόλα, αλλά εντελώς τυχαία, στη διάρκεια του φευγιού του, κρύβεται σε ένα λάκκο,όπου ανακαλύπτει… ένα πτώμα. Ο Μάρκο ανακαλύπτει μέσα στο ρηχό τάφο, στο άλσος κοντά στο Κρέγκε,το πτώμα του κοκκινομάλη Γουίλιαμ Σταρτ, που είχαν θάψει ο πατέρας του μαζί με τον Ζόλα. Παίρνει ο Μάρκο από το πτώμα ένα αφρικανικό περιδέραιο και εξαφανίζεται. Αυτή η φυγή του Μάρκο από την φαμίλια και ότι ανακάλυψε το πτώμα, ήξερε θα του στοίχιζε ακριβά. Θα τον κυνηγούσε παντού ο Ζόλα, σαν αποστάτη της συμμορίας. Η ποινή θα ήταν ο θάνατος.

Ο Μάρκο παίρνει αποστάσεις από το αμαρτωλό παρελθόν του. Είναι αποφασισμένος να κάνει οικονομία, να σπουδάσει ιατρική και να αποφύγει το μακρύ χέρι του νόμου. Θέλει να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα, άδεια παραμονής στη Δανία, να βγάλει χρήματα νόμιμα και να μελετά. Προς το παρόν ζει στο σπίτι δύο φίλων γκέι,του Έιβιντ και του Κάι και για δουλειά,κολλάει διαφημιστικές αφίσες και κάνει πολλές δουλειές του ποδαριού.
Μια μέρα που κολλούσε αφίσες ο Μάρκο,ανακαλύπτει μια παλιά ανακοίνωση, που γράφει, Εξαφάνιση: Αν έχετε δει τον πατριό μου, Γουίλιαμ Σταρτ, παρακαλώ καλέστε σε αυτό το νούμερο. Η ανακοίνωση έχει την φωτογραφία του εξαφανισμένου. Τώρα ο Μάρκο βλέπει στο πρόσωπο του εξαφανισμένου, το πρόσωπο του πτώματος, με τα κόκκινα μαλλιά και το αφρικάνικο περιδέραιο, που είχε βρει πριν τρία χρόνια. Το πτώμα τώρα αποκτά πλέον και όνομα. Όμως όπως είναι απορροφημένος να κοιτάζει την παλιά ανακοίνωση, αντιλαμβάνεται ότι ένας άντρας ήταν έτοιμος να του επιτεθεί.

Ήταν ο Χέκτορ ο ξάδελφός του. Ο Χέκτορ προσπάθησε να του αρπάξει το αφρικανικό περιδέραιο, όμως ο Μάρκο έστριψε το σώμα του, κι έτσι ο Χέκτορ γράπωσε το μανίκι του πανωφοριού του και πέσανε και οι δύο από την σκάλα. Ο Μάρκο έτρεξε να του ξεφύγει και επειδή ήξερε πολύ καλά την περιοχή, χάθηκε μέσα στα στενά δρομάκια. Αυτό που είχε συμβεί ήταν ό,τι χειρότερο.Ο Χέκτορ είχε κρατήσει το σακάκι του,που μέσα στην τσέπη του σακακιού του, είχε το κινητό του, με τα τηλέφωνα πολλών από τους ανθρώπους που εξυπηρετούσε, επιπλέον εκεί είχε και τα τηλέφωνα του Έιβιντ και του Κάι.
Τι μπορούσε να κάνει τώρα; Ήξερε πως λειτουργούσε η αγέλη του Ζόλα. Σύντομα θα βρισκόταν στα ίχνη του, θα ανακάλυπταν που έμενε. Είχε συμβεί αυτό που έτρεμε ο Μάρκο.

Τον είχαν εντοπίσει…
Τι σχέση έχουν οι ιθαγενείς Μπάκα;
Τι σχέση έχουν οι καταχρήσεις των δανέζικων αναπτυξιακών προγραμμάτων;
Τι μήνυμα έστειλε ο Εμπομό Ζίεμ;
Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Γουίλιαμ Σταρτ;
Ποιο είναι το μυστικό του Μάρκο;
Θα προλάβει ο Καρλ Μερκ να βρει το κλειδί της υπόθεσης,πριν να είναι πολύ αργά για τον Μάρκο;
Ένα συγκλονιστικό θρίλερ. Διαβάστε το.
Ο Γιούσι Άντλερ-Όλσεν γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη και εργάστηκε ως συντάκτης και εκδότης περιοδικού πριν ασχοληθεί µε τη συγγραφή. Σπούδασε πολιτικές επιστήµες και κινηµατογράφο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας Glass Key, καθώς και με το Golden Laurels, την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση της Δανίας. Τα βιβλία του έχουν σημειώσει διεθνή επιτυχία, με περισσότερες από 16 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Άλλα αστυνομικά μυθιστορήματά του είναι: Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων, Ματωμένο Μήνυμα, Βεβήλωση, Ενοχή.

Εκδόσεις Λιβάνης 2019 σελ. 652