Για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων του τμήματος ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Παπαναστάσης Νίκος και Καραθανασόπουλος Νίκος προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Να εξασφαλιστεί για τους αποφοίτους του τμήματος γεωπονίας του ΑΕΙ Ιωαννίνων η πρόσβαση στο επάγγελμα».
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Με το Ν.4559/2018, ιδρύθηκε το τμήμα ΑΕΙ Γεωπονίας στην Άρτα, που επί της ουσίας μετατράπηκε από ΤΕΙ (Ηπείρου) σε ΑΕΙ (Ιωαννίνων). Η φοίτηση για τους εισαχθέντες στο τμήμα διαρκεί πλέον 10 εξάμηνα, ενώ όσοι φοιτητές εισήχθησαν στο πρώην ΤΕΙ, επέλεγαν αν θα παρακολουθήσουν ένα επιπλέον έτος για να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΑΕΙ.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την μετατροπή του τμήματος σε πανεπιστημιακό και με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απόφοιτοι 4 ετών αλλά και όσοι πρόκειται να αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν υπάρχει αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία «αναβάθμιση» όπως είχε διαφημιστεί, αντίθετα οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, σε υποδομές για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αίθουσες, εργαστήρια, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό-θερμοκήπια. Στο παραπάνω, να προστεθεί πώς οι φοιτητές που επέλεξαν να κάνουν ένα επιπλέον έτος είναι πολλοί, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω ανάγκες, δημιουργία περισσότερων αιθουσών, πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού διδακτικού προσωπικού, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αυτήν την περίοδο οι φοιτητές του τμήματος με γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις διεκδικούν τα δικαιώματα τους σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
– Να εξασφαλιστεί για τους αποφοίτους του παραπάνω τμήματος η πρόσβαση στο επάγγελμα, με αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
– Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στο τμήμα, ώστε στο πτυχίο να προσφέρεται όλη η αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματος επιστημονική γνώση».