Η ευαισθησία μας απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Γράφει η Χαρά Σφαλτού (*)

Συνεχείς και πλούσιες οι κοινωνικές δράσεις του Δήμου Αρταίων επί θητείας του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη. H νυν δημοτική αρχή ευαισθητοποιημένη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δημιούργησε κοινωνικές δομές δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινωνικό της πρόσωπο αλλά και τη στήριξη και συμπαράσταση στις ομάδες αυτές.
Από τον Αύγουστο του 2017 λειτουργεί το κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρταίων το οποίο παρέχει υπηρεσίες στους άπορους συμπολίτες μας. μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.400 άτομα.

Λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ έχει επέλθει μείωση των δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης στους οικονομιά αδύναμους συμπολίτες μας, καθώς και σε πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑμεΑ και στις μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. Παράλληλα λειτουργεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μέσα από τη Δομή του Κέντρου Κοινότητας το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.
Ταυτόχρονα ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται διανομή τροφίμων σε απόρους αλλά και χορήγηση επιδομάτων σε αυτούς από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο το οποίο στελεχώνεται από εθελοντές εκπαιδευτικούς προσφέροντας δωρεάν βοήθεια στα μαθήματα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οικογένειες των οποίων, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούν να καλύψουν τα σχετικά έξοδα.

Σημαντική επίσης και άκρως απαραίτητη κρίνεται η λειτουργία του Προγράμματος βοήθεια στο Σπίτι που απαριθμεί πάνω από 400 ωφελούμενους, ιδιαίτερα άτομα τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης και σωματικής φροντίδας .
Συνεχίζει και λειτουργεί ο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων , το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2010 (ΕΣΠΑ).

Το εν λόγω κέντρο δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Επίσης δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Σκοπός του Κέντρου είναι η ενημέρωση και η εξειδικευμένη πληροφόρηση των θυμάτων , η ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και νομική πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία αλλά και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και δη οικογενειών αλλά και μεμονωμένων προσώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχεια και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλοι μας πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, ούτως ώστε να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

(*) Δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χρήστου Τσιρογιάννη- Αρτινών Συνεργασία