Στο opengov η «κυβερνησιμότητα»

Ρυθμίσεις για τους 231 δήμους και τις επτά Περιφέρειες,

-Τα σενάρια για τους 3 Δήμους της Άρτας

-Ο Γιώργος Μπαλάγκας, διαψεύδει επαφές με Χρ. Τσιρογιάννη

Σε δημόσια διαβούλευση (www.opengov.gr) τέθηκε το βράδυ της Τρίτης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, το διϋπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει αλλαγές στον «Κλεισθένη» και ρυθμίσεις που όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού» θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς ψήφιση την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.

Σύμπραξη
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

Για την Άρτα
Το τμήμα αυτό του νομοσχεδίου ενδιαφέρει τους δημότες των 3 από τους 4 Δήμους της Άρτας, που οι Δήμαρχοι εκλέχτηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών και πιο συγκεκριμένα τους Δήμο Αρταίων, Κ. Τζουμέρκων και Ν. Σκουφά.
Δήμαρχοι εκλέχτηκαν αντίστοιχα οι Χρ. Τσιρογιάννης, Χρ. Χασιάκος και Ροζίνα Βαβέτση.

Δήμος Αρταίων
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στον Δήμο Αρταίων, ήταν τα εξής:
Τσιρογιάννης Χρήστος -Αρτινών ΣυνΕργασία με ποσοστό 36,90% 9.315 ψήφους και 12 έδρες
Ταπραντζή-Κοίλια Πολυξένη (Τζένη) -ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 19,74 %, 4.983, 6
Παπαλέξης Ιωάννης-ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 17,44%, 4.403, 6
Μπαλάγκας Γεώργιος-ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ, 15,31%, 3.865, 5
Καλλώνης Ευστράτιος-ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ, 5,55%, 1.402, 2
Κιτσαντά Ευαγγελίτσα-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, 5,05%, 1.274, 2
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στον Δήμο Αρταίων, ανέδειξαν Δήμαρχο τον Χρ. Τσιρογιάννη:
Τσιρογιάννης Χρήστος-Αρτινών ΣυνΕργασία ποσοστό 58,91 % ψήφοι 10.996
Ταπραντζή-Κοίλια Πολυξένη (Τζένη)- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ποσοστό 41,09 ψήφοι 7.670
Θεωρητικά, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, θα μπορούσε να συμπράξει και να δημιουργήσει ενιαία παράταξη, είτε με τον ανεξάρτητο Γιώργο Μπαλάγκα, που με τις 5 έδρες δημιουργούν άνετη πλειοψηφία, είτε με τον Ιωάννη Παπαλέξη που στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ και έχει 6 έδρες, που με τις 12 του Χρ. Τσιρογιάννη, δημιουργούν πλειοψηφία 18 εδρών στις 33 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καμία σχέση
Ο Γιώργος Μπαλάγκας, με τηλεφώνημά του, προς την ΗΧΩ, διευκρίνισε πως δεν έχει καμία επαφή, ούτε συνομιλεί με τον Δήμαρχο Αρταίων για σύμπραξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ της ΗΧΩ. «Δεν έχω μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπαλάγκας, θέλοντας να τονίσει πως δεν υπάρχουν σκέψεις για σύμπραξη και δημιουργία ενιαίας παράταξης με τον Δήμαρχο Χρ. Τσιρογιάννη.

Δήμος Κ. Τζουμέρκων
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων, ήταν τα εξής:
Γαρνέλης Μαρίνος-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Ποσοστό 35,97%, Ψήφοι 2.337 Έδρες 7
Χασιάκος Χρήστος-ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 32,82%-2.132-7
Σκαλτσογιάννης Παναγιώτης-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 21,69%-1.409-5
Κανής Δημήτριος-ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 5,42%-352-1
Λύκος Χρήστος-ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 4,11-267-1
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων, ανέδειξαν Δήμαρχο τον

Χρ. Χασιάκο:
Χασιάκος Χρήστος-ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 52,95 %- 2.391
Γαρνέλης Μαρίνος -ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡ. ΣΥΝ. ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 47,05%-2.125
Ο Χρήστος Χασιάκος, έχει την δυνατότητα να σχηματίσει πλειοψηφία με τον συνδυασμό του Παν. Σκαλτσογιάννη.

Δήμος Ν. Σκουφά

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στον Δήμο Ν. Σκουφά , ήταν τα εξής:
Βαβέτση Ροζίνα -ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ποσοστό 44,39%, Ψήφοι 4.011 Έδρες 12
Παπασιώζος Κωνσταντίνος-ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 31,31%- 2.829- 8
Βούλγαρης Κοσμάς -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ 18,45 %-1.667 – 5
Σαπρίκης Ηλίας -ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΚΟΥΦΑ 5,85%- 529- 2
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στον Δήμο Ν. Σκουφά, ανέδειξαν Δήμαρχο την Βαβέτση Ροζίνα:
Ροζίνα Βαβέτση -ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 53,90%- 4.003 ψήφοι
Παπασιώζος Κωνσταντίνος-ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 46,10%-3.424
Η Ροζίνα Βαβέτση θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να συμπράξει με τον Βούλγαρη Κοσμά (5 έδρες) και να δημιουργήσει παράταξη πλειοψηφίας στο Δήμο Ν. Σκουφά.
Να σημειωθεί πως στο Δήμο Ν. Σκουφά, εκκρεμεί ένσταση που έχει καταθέσει ο Κώστας Παπασιώζος.

Οι διαδικασίες
Στο Άρθρο 1για την Σύμπραξηδημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων αναφέρονται:
Η παράγραφος 12 του άρθρου 168 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 101 του ν. 4555/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.
Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης.».

Επιτροπές
Στο νομοσχέδιο, ορίζεται, επίσης, ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α’ Κυριακή τουλάχιστον 50%.

Η διαδικασία της εκλογής αναφέρεται στο Άρθρο 2 «Συγκρότηση -Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» και το άρθρο74 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 74 Οικονομική επιτροπή δήμων
1. Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο, από δύο (2) ακόμη αντιδημάρχους ως μέλη οριζόμενα από το δήμαρχο και από τέσσερα (4) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη και οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από σαράντα πέντε (45) μέλη. Τα μη οριζόμενα μέλη των επιτροπών εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Από τα εκλεγόμενα μέλη των επιτροπών, τουλάχιστον ένα (1) μέλος στις επταμελείς, δύο (2) μέλη στις εννεαμελείς και τρία (3) μέλη στις ενδεκαμελείς επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος.

2.Η θητεία της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι διετής. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 64 και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, με τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων.
3. Για το υπολογισμό των μελών κάθε παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διαιρείται ο συνολικός αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου με τον αριθμό των εκλεγόμενων μελών και ο αριθμός αυτός, έως δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Στη συνέχεια διαιρείται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε παράταξης με το εκλογικό μέτρο και η κάθε παράταξη εκλέγει στις επιτροπές αριθμό μελών ίσο με το ακέραιο μέρος της διαίρεσης. Για τη διαδικασία αυτή, τυχόν ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι λογίζονται αθροιστικά ως μια ενιαία παράταξη. Εφόσον το άθροισμα των μελών που έχουν εκλεγεί με το ανωτέρω εδάφιο υπολείπεται του συνόλου των αριθμού των μελών του εκλέγονται στην επιτροπή, οι παρατάξεις εκλέγουν ανά μια, ακόμα και εάν δεν έχουν εκλέξει μέλος κατά τα ανωτέρω, ένα μέλος με βάση το μεγαλύτερο υπόλοιπο της ανωτέρω διαίρεσης και μέχρι συμπλήρωσης των μελών που εκλέγονται συνολικά. Σε περίπτωση ίσου υπολοίπου προηγείται ο συνδυασμός που έχει λάβει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές.

4. Σε περίπτωση που ο συνδυασμός του εκλεγέντος δημάρχου δεν έχει εκλέξει τον ελάχιστο αριθμό μελών που προβλέπονται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1,τότε ο αριθμός των μελών που εκλέγει προσαυξάνεται μέχρι του αριθμού αυτού αφαιρουμένων ισάριθμων εδρών ανά μία από τις παρατάξεις που έλαβαν τονμικρότερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, εφόσον έχουν εκλέξει μέλος στην επιτροπή.

5. Η εκλογή των μελών γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά παράταξη με μυστική ψηφοφορία. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται το όνομα της παράταξης και ακολούθως τα ονόματα των υποψηφίων μελών της επιτροπής. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε τόσους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όσος ο αριθμός που εκλέγονται συνολικά. Ψηφοδέλτιο με μεγαλύτερο αριθμό επιτρεπόμενων σταυρών προτίμησης δεν λαμβάνεται υπόψη. Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται αυτή στην επιτροπή. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κάθε παράταξης θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη αυτής. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

6. Αν δημοτική παράταξη η οποία δικαιούται μέλος στην επιτροπή δεν υποδείξει υποψήφιο ή υποψήφιους, τότε τη θέση του ή τις θέσεις τους καταλαμβάνουν ανά μία υποψήφιοι των παρατάξεων με το μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών συμβούλων και σε περίπτωση ίσου αριθμού η παράταξη που έλαβε περισσότερες ψήφους στις δημοτικές εκλογές.
– Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής στον Επόπτη Ο.Τ.Α., ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιον του, η οποία ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.
-Οι επιτροπές στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή τους εκλέγουν μεταξύ των μελών τους, με φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής.
-Όταν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την οικονομική επιτροπή ή την επιτροπή ποιότητας ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.

Θητείες
Με το νομοσχέδιο, μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε ένα έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό τους. Καταργείται ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Διαμεσολαβητή, που προβλέπει ο «Κλεισθένης» και επανέρχεται σε ισχύ ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης αντίστοιχα που θεσμοθετήθηκαν με τον «Καλλικράτη».
Η παράγραφος1 τουάρθρου181του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων δικαιούνται αντιμισθίας, η οποία καταβάλλεται από την περιφέρεια. Ο περιφερειακός σύμβουλος των νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων, εξαιρουμένων εκείνων που ήταν έδρες τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και της περιφερειακής ενότητας νήσων της περιφέρειας Αττικής, στον οποίο ο περιφερειάρχης έχει μεταβιβάσει αρμοδιότητές του δικαιούται αντιμισθίας. Η εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου περιορίζεται σε έναν μόνο περιφερειακό σύμβουλο ανά περιφερειακή ενότητα. Έως δύο (2) από τους περιφερειακούς συμβούλους κάθε περιφέρειας, στους οποίους ο περιφερειάρχης έχει μεταβιβάσει αρμοδιότητες, δικαιούνται αντιμισθίας, ίσης με την αντιμισθία που λαμβάνει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κατά την παράγραφο 3.».

– Το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου αναδεικνύεται για διετή θητεία το πρώτο και το τρίτο έτος της περιφερειακής περιόδου. Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του έτους έναρξης της περιφερειακής περιόδου, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται, προς τούτο, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού του εκλεγέντος περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους της περιφέρειας. Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του τρίτου έτους αυτής, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται για την ανάδειξη νέου προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, ενώ καθήκοντα ειδικού γραμματέα ασκεί ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παραγράφου γ’ της περίπτωσης 4 του άρθρου 9, η κατά τα προηγούμενα εδάφια σύγκληση του συμβουλίου δύναται να λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών.».19. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1

Ανά έτος
Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 160 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 94 του ν. 4555/2018 αντικαθίσταται, ως εξής :
«Οι θέσεις των χωρικών αντιπεριφερειαρχών καλύπτονται υποχρεωτικά με ορισμό από τον περιφερειάρχη μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1.»
2. α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 160 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«6.Η θητεία των αντιπεριφερειαρχών δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) έτους. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους οι αντιπεριφερειάρχες δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου. Η ανάκληση του αντιπεριφερειάρχηείναι δυνατή μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του περιφερειάρχη.».
β. Η παράγραφος 4 του άρθρου 59 του ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 68 του ν. 4555/2018,αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) έτους. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση του αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.».