Χαράτσι 150 ευρώ για τα ζώα συντροφιάς από το Υπουργείο Εσωτερικών

Θα αυξηθεί ο αριθμός των αδέσποτων

Έντονη αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

Μαζικές εγκαταλείψεις σκύλων στο Αγρίνιο το Πάσχα

Σε ένα μέτρο με το οποίο είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αδέσποτων, προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γάτες) καθώς πολλοί κάτοχοι σκύλων και γατών δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος των 150 ευρώ ανά ζώο που θεσπίστηκε, για τη λήψη και αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Το συγκεκριμένο μέτρο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και των 15.000 μελών αλλά και όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα εφημερίδας του Αγρινίου, παρατηρήθηκε μαζική εγκατάλειψη σκύλων μετά τις γιορτές του Πάσχα, καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση” επισκέπτες κατά την πασχαλινή περίοδο εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους στην περιοχή του Αγρινίου.

Η αιφνιδιαστική δημοσίευση του ΦΕΚ «Καθορισμός των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τον ν. 4830/2021 (Α’ 169), καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα», όπως καταγγέλλει η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου σε ανακοίνωσή της, το συγκεκριμένο ΦΕΚ αποτελεί σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ κυνηγών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα.
Στη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου τονίζεται πως “Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι αντικυνηγετικές απόψεις μελών της Κυβέρνησης, εκφράστηκαν μέσω του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα Στυλιανού με την αιφνιδιαστική δημοσίευση του ΦΕΚ «Καθορισμός των λεπτομερειών για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλων και γατών στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με τον ν. 4830/2021 (Α’ 169), καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα», στις 20/4/2023», μια μέρα δηλαδή πριν διαλυθεί η βουλή (…) Ουσιαστικά υποχρεώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να πληρώσουν χαράτσι για να συνεχίσουν να συμβιώνουν με τους τετράποδους φίλους τους. Αν πραγματικά η πρόθεση ήταν η συλλογή του γενετικού υλικού (με την οποία κανείς δεν διαφωνεί), τότε θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για την αποστολή του και όχι να ζητείται για τη λήψη, την καταχώριση και τη διατήρηση του γενετικού υλικού εφάπαξ ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό τριάντα πέντε (135) ευρώ για κάθε ζώο καθώς επίσης και καταβολή στον κτηνίατρο δεκαπέντε (15) ευρώ και επιπλέον τα έξοδα αποστολής του δείγματος.

Πρόστιμα και αφαίρεση
Όπως σημειώνει η Ε Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, μετά από την υπογραφή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ενεργοποιούνται και συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4830/2021, και ισχύουν τα παρακάτω:
-Πρόστιμο 500 ευρώ αν δεν έχουμε μαζί μας στο κυνήγι ή σε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση με σκύλο, ενημερωμένο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του σκύλου μας. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχο πρόστιμο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών.)
-Αφαίρεση άδειας θήρας για δύο (2) έτη σε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχη ποινή με αφαίρεση άδειας άλλων επαγγελματικών ή δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου για καμία άλλη κατηγορία πολιτών).
-Οριστική αφαίρεση άδειας θήρας αν ένας ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. (Δεν προβλέπεται αντίστοιχη ποινή με αφαίρεση άδειας άλλων επαγγελματικών ή δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου για καμία άλλη κατηγορία πολιτών)
-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 (σ.σ. 1000 ευρώ) και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο».

Εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους 
Ήρθαν για Πάσχα στο χωριό και…. εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους στην περιοχή του Αγρινίου αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση” όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εδώ και αρκετά χρόνια η εγκατάλειψη σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους είναι ένα λυπηρό φαινόμενο που διαπιστώνεται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την περιοχή του Αγρινίου. Όμως η κατάσταση φαίνεται να εκτροχιάστηκε κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, διότι όπως διαπίστωσαν οι εθελοντές της Φιλοζωικής Αγρινίου επισκέπτες έφερναν μαζί τους και τον τετράποδο φίλο τους και τον εγκατέλειπαν στην περιοχή του Αγρινίου!
Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου – εθελόντρια – Βούλα Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε πως «Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως σχεδόν όλα τα σκυλιά που εγκαταλείπονται το διάστημα αυτό σε όλη την περιοχή του Αγρινίου είναι ράτσας. Το φαινόμενο έχει φουντώσει σε όλη την περιοχή, ακόμη και σε χωριά που στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έντονο. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως λ.χ. τσοπανόσκυλα, ήταν γνωστό πως τα εγκατέλειπαν, όμως, όπως προανέφερα, το φαινόμενο έχει φουντώσει και πλέον εγκαταλείπουν μικρόσωμα σκυλιά, ράτσας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά για να αποκτηθούν, πανάκριβα, ακόμη και σπάνιας ράτσας. Είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει. Όποιες ενέργειες και αν κάνουμε, συνεχώς διαπιστώνουμε πως κανείς δεν τα αναζητά… κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα διαπιστώσαμε πως έρχονταν και κόσμος στην περιοχή του Αγρινίου για τις γιορτές του και εγκατέλειπαν τα σκυλιά τους στο Αγρίνιο, κόσμος από Αθήνα, Πάτρα και γενικά από περιοχές εκτός Αιτωλοακαρνανίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε κατά τις γιορτές του Πάσχα «έλεγαν» πως: « ήρθαμε λ.χ. από την Αθήνα και βλέπουμε στη γειτονιά μας ένα σκύλο….». Είναι εντυπωσιακό να αναφέρουν όλοι τα ίδια πράγματα και κυρίως εξοργιστικό για τα σκυλάκια αυτά που τα πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο…Το πρόβλημα δυστυχώς είναι μεγάλο όσα και αν στειρώσει ο Δήμος Αγρινίου και η Φιλοζωική. Μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα δεχθήκαμε στη Φιλοζωική 30 τηλεφωνήματα για περιπτώσεις εγκατάλειψης σκύλων από επισκέπτες. Δεν είναι εικονικός ο αριθμός και επαναλαμβάνω πως ο αριθμός των τηλεφωνημάτων αυτών έγινε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα».