Χρηματιστηριακό ράλι…..με κέρδη στις τράπεζες έως 437%!

Οι φόβοι για υπερβολή και οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Εντυπωσιακές αποδόσεις εξασφαλίζουν όσοι έχουν τοποθετήσει από πέρυσι κεφάλαια σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε άλλες, καθώς με το κλείσιμο του 7μήνου τα κέρδη ξεπερνούν και το 430%. η ΠΕΙΡ δε έχει απόδοση εξαμήνου 437%. Ήδη αρκετοί εκφράζουν φόβους για υπερβολές στο τραπεζικό ράλι, όμως υπάρχουν και σοβαροί λόγοι για να τρέφουν οι επενδυτές προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.
Ακόμη και μετά τη σημαντική αυτή άνοδο, πάντως, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για τη συνέχεια
Μπορεί να έχει συνέχεια αυτή η ξέφρενη ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών, ή μήπως έχουν δίκαιο όσοι εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία υπερβολής στο ράλι;
Βέβαιο είναι ότι ορισμένα funds αρχίζουν και πάλι να «ξεσκονίζουν» τα παιχνίδια short στις τραπεζικές μετοχές, προεξοφλώντας πτώση: η Blackrock και η Landsdowne, για παράδειγμα, αύξησαν πρόσφατα τις ανοικτές θέσεις τους στη μετοχή της Alpha.
Σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη, πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Finance τόνιζε, με μια διάθεση για λεκτικά παιχνίδια, ότι έχει συντελεσθεί «αλλαγή καθεστώτος» στον τρόπο που αντιμετωπίζει η αγορά τις τραπεζικές μετοχές. Οι επενδυτές δεν σπεύδουν να ρευστοποιούν όταν οι μετοχές ενισχύονται ,αλλά να αγοράζουν κάθε φορά που οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η Alpha Finance, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών: μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων, προσδοκίες για μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και προσδοκίες για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χωρίς την προσφυγή σε αυξήσεις κεφαλαίου έχουν φέρει ισχυρές ροές κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές.
Το στοιχείο που επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν χωρίς φόβο τραπεζικές μετοχές είναι, αναμφίβολα, ο περιορισμός των ανησυχιών, που είχαν ενταθεί σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο, για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και την πιθανή προσφυγή σε έκδοση νέων μετοχών.

Η Alpha έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση, ενώ μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, η Eurobank έχει ήδη θωρακίσει τα κεφάλαιά της. Με τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων Tier 2, η μεν Εθνική, όπως δήλωσε χθες ο Π. Μυλωνάς, έχει συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 17%, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλύψει το ελάχιστο όριο και πλέον είναι πειστική η διαβεβαίωση της διοίκησης ότι θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της χωρίς την προσφυγή σε μέσα που θα αραίωναν τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων.
Το μεγάλο στοίχημα για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες ότι με συστημικές λύσεις θα καταφέρουν να επιταχύνουν δραστικά την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, κάτι που θα έδινε ισχυρή ανοδική ορμή στις μετοχές.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι τραπεζίτες για αυτό το θέμα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η σχετική χθεσινή τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι: «Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των διαφόρων θεσμικών εργαλείων όπως είναι το (i) APS, που είναι πολύ κοντά στο να εγκριθεί, (ii) η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης των δανειοληπτών χαμηλών εισοδημάτων με ενέχυρο πρώτη κατοικία και (iii) το σχέδιο με την χρήση του αναβαλλόμενου φόρου (σ.σ.: σχέδιο Τράπεζας της Ελλάδος)».
Αυτά είναι τα μέχρι τώρα δεδομένα, σχέδια, προοπτικές , προσδοκίες και ο καθένας ας τα αξιολογήσει αναλόγως.

Αποστόλης Μίχας