Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου
Ιωάννου Λάκκα – Θεολόγου
Συντ/χου – εκπ/κού

Η ενότητα μου θυμίζει την παραβολή του γέροντα πατέρα προς τα παιδιά του. Έδωσε μια βέργα ξύλου στο κάθε παιδί του. Τους είπε να την σπάσουν και την έσπασαν με ευκολία. Μετά ενώνει τις βέργες σε ένα δεμάτι και τους είπε να σπάσουν το δεμάτι. Τα παιδιά του προσπάθησαν με όλη τη δύναμή τους, αλλά δεν κατάφεραν να σπάσουν το δεμάτι. Ο σοφός πατέρας τους λέγει αν είναι χωρισμένοι ο καθένας σαν μια βέργα, εύκολα ο εχθρός θα τους νικήσει. Αν όμως είναι ενωμένοι με αγάπη, ο εχθρός δεν θα μπορέσει να τους λυγίσει και να τους καταστρέψει
Την ενότητα την βλέπουμε μέσα στη Εκκλησία.Εκεί είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι χριστιανοί ενωμένοι ως ένα σώμα πνευματικό. Και τούτο γιατί όλοι έχουν βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Όσοι βαπτίσθηκαν στο όνομα του Ιησού Χριστού και πιστεύουν Αυτόν ως Σωτήρα, έχουν ενδυθεί τον Χριστό και ενώθηκαν μ΄Αυτόν (Γαλ γ,27).
Μέσα στην Εκκλησία πρέπει να επικρατεί η μετ’αλλήλων αγάπη και η αρμονική συνεργασία. Όπου υπάρχει συνεργασία εκεί υπάρχει και ο ενάρετος άνθρωπος.

Η ενότητα χαρίζει την αγάπη και την ειρήνη στον κάθε άνθρωπο. Είναι η αρετή που συνδέει την ενότητα της ειρήνης του κόσμου. Ο άνθρωπος δεν νιώθει μόνος και αβοήθητος, γιατί αποτελεί ένα σώμα πνευματικό με το πλήθος των πιστών του Ιησού Χριστού. Είναι μέλος της ανθρώπινης κοινωνίας και εξαρτάται από τα μέλη της. Δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, παρά με την ενότητά του με τους λοιπούς αδελφούς ανθρώπους. Την αδυναμία της μοναξιάς την νιώθει σε κάποια ανθρώπινη αδυναμία, που ζητά την συνδρομή από τον αδελφό άνθρωπο. Η ενότητα λαμβάνει την ίση φροντίδα μεταξύ των ανθρώπων. Ενώνει τα μέλη των ανθρώπων το ένα με το άλλο μέλος. Και όπως είναι γνωστό, αν πάσχει ένα μέλος, πάσχουν μαζί μ’αυτό όλα τα μέλη, και αν δοξάζεται και τιμάται ένα μέλος, χαίρουν μαζί του όλα τα μέλη. Ο κάθε άνθρωπος έχει λάβει από το Θεό τα χαρίσματά του, που ο ένας βοηθά τον άλλο και αποτελεί την ενότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Στους μαθητές του και Αποστόλους τους έδωσε τα χαρίσματα της διδασκαλίας, των θαυμάτων καθώς στους αγίους του τα χαρίσματα θαυμάτων και θεραπειών διαφόρων ασθενειών, σε άλλους χαρίσματα προστασίας ορφανών, χηρών, πτωχών και πολλά άλλα χαρίσματα. Ο Κύριος έδωσε στον καθένα το δικό του χάρισμα. Όλα τα χαρίσματα απαρτίζουν την αγάπη και την ενότητα της κάθε ανθρώπινης κοινωνίας(Α΄Κορ ιβ12-31). Το Άγιο Πνεύμα χαρίζει την ενότητα και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, που εξασφαλίζει την αρμονία και την ομόνοια μιας αληθινής υγιούς κοινωνίας.Το πλήθος των ανθρώπων που είχε πιστεύσει στη διδασκαλία του Χριστού είχε αρμονική και αδιάσπαστη ομοφροσύνη. Υπήρχε ενότητα μεταξύ τους και πλήρης συμφωνία στα αγαθά συναισθήματά τους. Η ευχή του χριστιανού και κάθε ανθρώπου είναι να υπάρχει η ενότητα και αγάπη μεταξύ της κοινωνίας των συνανθρώπων μας .-